Corporaties verbeteren energielabel vooral via dakisolatie

Corporaties voeren vooral verbeteringen door in de isolatiewaarden van het dak om het energielabel van woningen te verbeteren. Vier op de tien corporaties richt zich op gevelisolatie, zo blijkt uit grootschalig onderzoek onder corporaties voor de Corporatie Bouwplannen Scan van BouwKennis.

Met het convenant Energiebesparing Huursector hebben overheid, verhuurders en de Woonbond afspraken gemaakt over energiebesparing in de huursector. Als doel heeft men gesteld dat alle corporatiewoningen in 2020 het energielabel B of beter hebben.

Gemiddeld label
Op dit moment hebben nog niet alle corporatiewoningen een energielabel; de woningen die een label bezitten zitten gemiddeld op energielabel D.  Uit de energieprestatiemonitor van Aedes SHAERE blijkt dat nog maar achttien procent van de woningen in 2012 label B of hoger heeft. In 2015 verwachten corporaties 96% van het woningbezit te hebben gelabeld.

Renovatieopgave
De renovatieopgave voor corporaties wordt de komende jaren relatief eenvoudiger, vanwege de financiële steun. Als onderdeel van het energieakkoord duurzame groei stelt het Rijk € 400 miljoen beschikbaar voor sociale verhuurders die energiebesparende maatregelen treffen, waarbij de maatregelen in de periode 2014 – 2017 moeten worden uitgevoerd.

Naast het verbeteren van de isolatiewaarde van daken, wordt het realiseren van HR-glas (HR++, HR+++), het opwaarderen van CV-ketels, en het verbeteren van de isolatiewaarde van de gevel vaak genoemd als maatregelen die corporaties uitvoeren ter verbetering van energielabels.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BouwKennis BV