‘Energieopwekking met behoud van esthetica op het dak’

Workshop A9 van het Duurzaam Gebouwd Congres heeft als thema ‘Duurzame renovatie: stroom en warmte tegelijk opwekken met behoud van esthetica op het dak’. Sprekers van deze workshop zijn Frank Engelmann en Harold Kock van Nelskamp, Ton Koenders van IQ Solar en Frank Postma van Bouwvisie.

Nelskamp is fabrikant van beton en keramische dakpannen en heeft gewerkt aan een esthetisch verantwoorde manier om het dak naast de functie van woningbescherming, te gebruiken om energie op te wekken.

Harold Kock van Nelskamp over de workshop: “Een mooie kapstok is de uitspraak van IQ Solar dat, om nu op te vallen in de markt, men meer moet doen dan elektriciteit van het dak halen met PV panelen. Mijn interpretatie is dat het op dit moment gemakkelijker is een standaard PV paneel op de hoek van de straat te kopen dan een zak broodjes. Een koppeling van systemen tussen stroom en warmte ligt daarmee voor de hand.”

Volgens Kock is de markt er klaar voor: “De actuele energietarieven wijzen uit dat we voldoende aandacht moeten schenken om de verdere afhankelijkheid van olie/gas in te perken. Vanzelfsprekend voortbordurend op de wens om het verbruik van fossiele brandstoffen af te remmen, maar vanwege de commerciële consequenties kunnen en mogen er gerichte keuzes ontstaan. Op welke wijze deze dubbelfunctie met 2Power modules renderen, zal aan de hand van een voorbeeldwoning worden weergegeven door Bouwvisie.”

Actuele mogelijkheden
IQ Solar zal de markt schetsen met betrekking tot behoeftes en actuele mogelijkheden om energie via het dak te onttrekken. Nelskamp zal haar noviteiten op dit gebied tonen en uitleg geven aan de 2Power modules die energie in de vorm van stroom én warmte opwekken in combinatie met de dakpannen.

Een noviteit dat energieleverancier Eon uit een vergelijkingstest van 18 aanbieders, heeft gekozen om haar marketing op te richten. Daarbij het wereld gepatenteerde SPP systeem waarmee ‘onzichtbaar’ warmte wordt verkregen en een gasaansluiting overbodig is. De achterliggende gedachte, de mogelijkheden en de integratie in het dak en de samenleving.

Bouwvisie zal uitspreken waar de voordelen en vooral de kansen liggen op basis van een vergelijkingsberekening. Na de workshop is ruimte om te discussiëren en de input van aanwezige marktvertegenwoordigers mee te nemen.

Deel dit artikel

permalink