Houtsnippers maken stadsverwarming groen

Stadsverwarming slim en duurzaam; het kan. Recent Duits-Scandinavisch onderzoek toont aan dat de Europese Unie 100 miljard euro en tonnen C02-uitstoot kan besparen als ze stadsverwarming serieus neemt. Een mooie duw in de rug voor stadsverwarming Purmerend BV, die werkt aan 80 procent duurzame stadsverwarming vanaf 2014.

Ze zijn op de goede weg, vertelt manager techniek Martijn van Lier. “Juni dit jaar heeft de 2000ste woning een gerenoveerde aansluiting gekregen. Die zijn van kunststof in plaats van staal. Daardoor worden ze niet aangetast aan de buitenkant, verliezen ze minder warmte en zijn ze duurzamer in de aanleg. Ook passen we een zogenaamd slim net toe dat meet wat er aan warmte het huis in- en uitgaat.”

Slechte score
Zo eenvoudig als dit klinkt, zo complex was de aanloop ernaartoe. Van Lier: “De stadsverwarming is in 1981 aangelegd, er ligt 550 kilometer aan leidingen in de grond . Het is in feite één groot cv-systeem dat 75 procent van Purmerend van warmte voorziet. Helaas was er al geruime tijd sprake van achterstallig onderhoud met veel warmteverlies als gevolg, en lekkages die moeilijk op te sporen waren.”

Businessplan
In 2008 bleek dat de stadsverwarming slecht scoorde op duurzaamheid, klanttevredenheid, financiën en levenszekerheid. Reden voor een nieuw businessplan met die vier pijlers als toetsingcriteria in de gehele keten van opwekking, distributie en levering. Het nieuwe plan bevat drie onderdelen: BioWarmteCentrale De Purmer, een intensief onderhoudsprogramma, en het ‘achter de voordeur komen’ met een verbeterde netaansluiting, service van professionele installateurs en klantvriendelijke communicatie.

Lokale biomassa
De BioWarmteCentrale gaat 100.000 ton houtsnippers per jaar verbranden en bespaart daarmee ruim 50.000 ton CO2, gelijk aan de uitstoot van 16.000 auto's. Volgens Lex Bosselaar, adviseur bij Agentschap NL, wordt het inzetten van lokale biomassa steeds gebruikelijker in Nederland: “Staatsbosbeheer levert houtsnippers uit de directe omgeving van Purmerend, zoals de bossen bij Wieringermeer. Deze aanpak groeit, omdat je zo met groenonderhoud geld binnenhaalt en meer binding krijgt met de stad.”

Positief imago
Ondanks de mooie resultaten en de flinke CO2-besparing waar Purmerend op afstevent, blijft het hard werken om stadsverwarming aan een positief imago te helpen. Van Lier verklaart dit onder andere door het weinige begrip dat er is voor warmte. “Een lampje in een fitting geeft 20 watt per uur. Dat staat erop, dat is simpel. Maar bij warmte hangt het verbruik af van je gedrag en dat maakt het ongrijpbaar. Warmte moet net zoveel op het netvlies als lampen. Dan verandert je gedrag vanzelf mee.”

Haal meer uit duurzame energie
Zelf duurzame energie opwekken zorgt voor minder afhankelijkheid van fossiele energie én een goed imago. Dit leidt tot meer continuïteit en een lagere energierekening. Denkt u na over investeren in energie uit biomassa, zon, wind, bodem of water? Agentschap NL, uitvoeringsorgaan van het ministerie Economische Zaken, helpt u op weg. Het volledige artikel verscheen eerder in ROmagazine 9 2013.

Deel dit artikel

permalink