Besparingspotentieel van slimme verwarmingsregelaar

Een slimme en draadloze verwarmingsregelaar regelt de warmte in alle kamers van een woning apart. De overstap van een eenvoudige thermostaat naar dit intelligente systeem kan een energiebesparing opleveren tot veertig procent. Dit indrukwekkende besparingspotentieel blijkt uit een consumentenonderzoek uitgevoerd in Groot-Brittanië, waar het systeem eerder in gebruik werd genomen. 

De intelligente verwarmingsregelaar heet evohome en wordt in de markt gezet door Honeywell. Met de regelaar wordt het mogelijk om de warmte in alle kamers van een huis apart te regelen. Hierdoor kunnen consumenten ervoor kiezen om alleen de ruimtes te verwarmen die op dat moment in gebruik zijn, met groot besparingspotentieel.

Besparingspotentieel
Het besparingspotentieel van wel veertig procent blijkt uit een praktijkcase in Groot-Brittanië, door Energy Saving Resource Unit, Strathclyde-universiteit 2013 & TACMA 2013, die de besparing berekenden aan de hand van een huis met drie slaapkamers en twee verdiepingen. Dit huis werd bewoond door een gezin met vier personen in een typische week. Een evohome-zonnesysteem met aanbevolen instellingen werd vergeleken met een systeem met eenvoudige timer, één enkele thermostaat die niet te programmeren is en zonder radiatorthermostaten.

Bob Heil, Country Sales Leader bij Honeywell, koppelt het besparingspotentieel met het energieverbruik in de woning: “Als we kijken naar de gemiddelde energierekening, kunnen we maar liefst 75 procent toeschrijven aan energie gerelateerd aan verwarming en warm water. Verder blijkt uit marktonderzoek dat 75 procent van respondenten niet bekend is met zone-regeling. Hier valt dus nog een wereld te winnen, zowel op het gebied van comfort als kostenbesparing.”

Slimme technieken
Evohome past slimme technieken toe om comfort te vergroten en kosten te verminderen. Zo weet het systeem wanneer er ergens een raam openstaat en past hier de instelling op aan. Daarnaast leert het systeem hoe het huis opwarmt en afkoelt gedurende de seizoenen. Verder hebben gebruikers de beschikking over een evohome-app, waarmee men de verwarming op afstand kan instellen, ook per kamer. Wie bij vertrek vergeet het verwarmingselement in de studeerkamer uit te maken, kan dat onderweg alsnog doen.

Fors besparen
Jeremy Peterson, algemeen directeur van de divisie Home Comfort & Energy Systems van Honeywell in EMEA: “Met de juiste verwarmingsregelaar is het mogelijk elk huis comfortabel te maken, door voor verschillende in te stellen op verschillende tijden. Door de stijgende energiekosten en een strenge winter in het vooruitzicht, denken we dat zoneregeling Nederlandse huishoudens gaat helpen om fors te besparen op de energierekening.”

Evohome wordt door Honeywell geleverd in een aantal verschillende kleuren. Het Single Zone Connected Pakket is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs vanaf € 299, inclusief internet-gateway. Elke radiator in huis kan worden voorzien van een radiatorregelaar, verkrijgbaar voor een adviesprijs vanaf € 99 per stuk. Vanaf januari 2014 is het systeem in Nederland verkrijgbaar.

Deel dit artikel

permalink