Primeur voor energieneutraal Valkenburg op gebiedsniveau

Voormalig Marinevliegkamp Valkenburg wordt als eerste in Nederland een energieneutrale wijk met een volledig elektrisch netwerk. De locatie zal als gebied geheel zelfvoorzienend zijn in duurzame energie.

De maximaal 5.000 woningen en de voorzieningen krijgen uitsluitend een aansluiting voor elektriciteit die in of nabij het gebied wordt opgewekt. Hiervoor wordt wind- en zonne-energie ingezet en vindt verwarming en koeling plaats met behulp van WKO.

Uniek aan het plan is de gebiedsgerichte en integrale aanpak; samen met de experts van Gebieden Energieneutraal (GEN) is gewerkt aan innovatieve technieken om energie te besparen en op te wekken, op zowel woning- als gebiedsniveau.

Naast het bouwen van energieneutrale woningen en het lokaal en duurzaam winnen van energie worden toekomstige bewoners nauw betrokken in de aanloop van het ontwikkelproces. Toekomstige bewoners krijgen zeggenschap over welke energiebesparende aanpassingen ze aan hun woning willen.

Onderzoek
Bovendien is er onderzoek naar de mogelijkheid van een projecthypotheek, zodat  de meerkosten van energiezuinige woningen makkelijker gefinancierd kunnen worden. Met deze integrale aanpak hebben de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf de primeur in Nederland.

Toekomst
De ontwikkeling van Locatie Valkenburg levert naar verwachting veel kennis op over dit volledig elektrische energiemodel. Van belang is dat gedurende de hele transformatie volop ruimte wordt gegeven aan innovatieve oplossingen, zowel voor de technische aspecten als voor de financiering van energiezuinige maatregelen.

Daarom is ervoor gekozen om niet alles op voorhand vast te leggen, maar vanuit een flexibel werkproces te werken waarin leren van de opgedane kennis en ervaringen centraal staat. Deze werkwijze zorgt ervoor dat Locatie Valkenburg niet alleen over 10 jaar, maar ook over 30 jaar een hoogwaardige energieneutrale wijk is. Daarmee kan de wijk als voorbeeld dienen voor projecten in de rest van Nederland.

Deel dit artikel

permalink