Ontvangst certificaat dankzij duurzaam daksysteem

De nieuwbouw van het dak van een van de VDL-bedrijven is voorzien van een duurzaam daksysteem. Recentelijk werd hiervoor een certificaat CO2-besparing ontvangen.

Het dak van ruim 4.800 vierkante meter is vernieuwd met het daksysteem van DION Evolution; hiermee wordt de CO2-uitstoot gereduceerd ten opzichte van normale bitumineuze dakbedekking. VDL reduceert hiermee de uitstoot met ruim 55.000 kilogram ten opzichte van de reguliere dakbedekking.

Evolutie
DION Evolution bestaat uit een sterke eenlaags bitumen daklaag die 100 procent mechanisch aan het dak wordt bevestigd en niet thermisch. Het bekende beeld van mannen met grote gasbranders die rollen dakbedekking vast ‘branden’ (thermisch) op het dak, past hier niet meer bij. Het traditioneel aanbrengen was tijdrovend, niet ergonomisch verantwoord en bovendien erg brandgevaarlijk.

Het systeem van DION Evolution wordt aangebracht door eerst smalle stroken VELCRO te plaatsen op het dak, een industrieel soort klittenband. Velcro is wereldwijd marktleider ‘hook-and-loop’. Hierop worden de stroken DION Evolution dakbedekking gelegd. Een viltachtige onderlaag van deze unieke dakbedekking zorgt voor een zeer sterke hechting aan de Velcro strips.

De combinatie viltachtige onderlaag met VELCRO is de kracht van het concept, uiteraard is dit gepatenteerd. De fixatie op het dak c.q. het aantal Velcro banen waarop de dakbedekking wordt aangebracht, is afhankelijk van de geografische ligging van het pand.

Volgens het Bouwbesluit wordt aan de hand van de NEN norm bepaald aan welke stormvastheid de dakbedekking moet voldoen. Nederland kent drie windgebieden, meer wind betekent meer benodigd fixatie oppervlak, meer Velcro, op het dakvlak. Met een geavanceerd hete lucht lasapparaat worden de banen DION Evolution aan elkaar gelast.

Certificaat
Het certificaat ‘CO2 besparing’ is ontwikkeld door Cagerito, een adviesbureau dat zich bezighoudt met duurzaamheidsvraagstukken. Het certificaat is gebaseerd op de CO2 Prestatieladder. De CO2 Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2.

Foto: Namens VDL Vastgoed neemt Stijn Kennis, projectleider vastgoed binnen VDL, het certificaat CO2 besparing in ontvangst uit handen van Martien Maas, directeur van DION Evolution System.

Deel dit artikel

permalink