'Inspanningen betonsector voorbeeld voor verduurzamingsprojecten'

Het MVO Netwerk Beton heeft de Green Deal Runner Up Award 2013 in de wacht gesleept voor de prestaties met de Green Deal Verduurzaming Betonketen. Monika Milz, voorzitter van de Green Deal Board, noemde de inspanningen van de betonsector een voorbeeld voor andere verduurzamingsprojecten.

Evert Schut nam namens het MVO Netwerk Beton de prijs aan. Met enthousiasme vertelt hij over het netwerk en de verrichte inspanningen met de betonketen: “Wat dit netwerk zo bijzonder maakt is het grote aantal deelnemers: dertig bedrijven en brancheorganisaties. Bij elkaar zijn ze goed voor 50.000 arbeidsplaatsen. Een hele keten van bedrijven werkt hierin aan de ambitieuze doelstelling om de betonketen te verduurzamen.”

Inzet betonsector
De sector zet zich in om de impact van de productie van cement op het milieu verder te verminderen, met 2020 als richtpunt. Ook werkt de betonsector samen aan nieuwe technologie die het mogelijk maakt om de betonketen geleidelijk te veranderen in een betonkringloop. Het gaat daarbij om recycling-technieken en nieuwe manieren om secundaire grondstoffen te verwerken tot cement en beton.

Heldere afspraken
In het MVO Netwerk Beton werken bedrijven, brancheorganisaties en andere betrokkenen aan de verduurzaming van de betonketen. Ook ontwerpers en opdrachtgevers doen mee, waaronder Rijkswaterstaat als de grootste opdrachtgevers in de bouw. In de Green Deal Verduurzaming Betonketen heeft het netwerk in oktober 2011 afspraken gemaakt met de overheid. De overheid heeft hierin toegezegd te helpen bij het opheffen van belemmeringen zoals knellende wet- en regelgeving.

Foto: Jan Willem Groen, Groen fotografie Utrecht

Deel dit artikel

permalink