Kamerbrief van minister Blok gepubliceerd

De brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer over ‘Energiebesparing in de gebouwde omgeving en het Energieakkoord voor duurzame groei’ is gepubliceerd op de officiële website van Rijksoverheid. De brief gaat in op de doelstellingen van het akkoord en de uitwerking ervan.

Allereerst wordt een samenvatting gegeven van de doelstellingen van het akkoord, die zijn herbevestigd door de betrokken partijen. Te beginnen bij de doelstellingen uit de Europese energie-efficiëntie richtlijn (EED), de herziening van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) en de richtlijn Ecodesign. Wat betreft de bestaande bouw maken 300.000 bestaande woningen en andere gebouwen per jaar minimaal twee labelstappen.

Verder moet nieuwbouw bijna-energieneutraal worden vanaf 2020 (en vanaf 2018 reeds voor overheidsgebouwen), conform de EPBD-richtlijn. Huurwoningen moeten gemiddeld label B in de sociale verhuur en minimaal label C voor 80 procent van de particuliere verhuur hebben in 2020.

Vervolgens gaat de brief in op de uitwerking van het Energieakkoord. Wat betreft de aanpak huur- en koopwoningen wordt gesteld in het Energieakkoord een breed en samenhangend programma opgenomen is over voorlichting, financiële ondersteuning en ontzorging.

De acties zijn vooral gericht op de particuliere eigenaar-bewoner en worden vooral door marktpartijen vormgegeven; het Rijk draagt daaraan bij met het vaststellen van indicatieve energielabels, het Nationaal Energiebespaarfonds en het verspreiden van kennis en ervaring opgedaan in diverse programma’s en projecten als Blok voor Blok.

Revolverend fonds
Met het revolverend fonds zorgt het kabinet er samen met cofinanciers voor dat nieuwe financieringsmogelijkheden beschikbaar komen voor zowel eigenaar-bewoners als verhuurders die energiebesparende maatregelen willen realiseren aan hun woningen.

Blok schrijft hierover: “In mijn brief van 19 oktober 2013 heb ik u de stand van zaken gegeven voor het deel van het revolverend fonds voor eigenaar-bewoners: de Stichting Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Voor de start van het NEF zijn reeds belangrijke stappen gezet. De cofinanciers die 225 miljoen euro leveren zijn bekend: de Rabobank en de ASN Bank. Met de 75 miljoen euro rijksgeld komt er in totaal 300 miljoen euro beschikbaar voor leningen voor eigenaar-bewoners. De lening en de werkwijze van het fonds zijn concreet uitgewerkt in de genoemde brief.”

Indicatief energielabel
Begin 2015 krijgen de eigenaren van alle woningen in Nederland die nog geen energielabel hebben een indicatief energielabel van de Rijksoverheid. Het indicatieve energielabel wordt op meer dan alleen het bouwjaar gebaseerd. Er wordt nog onderzocht hoeveel van de straks door de woningeigenaren in te vullen woningkenmerken kunnen worden gehaald uit centraal beschikbare gegevens.

Extra stimulans
Gemeenten en provincies ondernemen al diverse activiteiten om energiebesparing in de gebouwde omgeving te stimuleren. Blok schrijft hierover: “Om een gerichte impuls te geven aan energiebesparing en duurzame energieopwekking als onderdeel en medevliegwiel van de energieke samenleving is echter iets extra’s nodig. Om de energieke samenleving waarin burgers en bedrijven zelf initiatieven nemen te ondersteunen is in het Energieakkoord afgesproken dat er in de periode 2014-2016 15 miljoen euro beschikbaar is voor een ondersteuningsstructuur voor en in gemeenten en op regionaal niveau.”

De volledige kamerbrief van minister Blok is te lezen via de officiële website van Rijksoverheid.

Deel dit artikel

permalink