Nominaties Groenste Idee van Haarlemmermeer bekend

De nominaties voor het Groenste Idee van Haarlemmermeer zijn bekendgemaakt. De vijf genomineerden zijn gekozen uit 46 ideeën, bijna een verdubbeling van inzendingen ten opzichte van het Groenste Idee van 2011.

Wethouder Nederstigt vertelt enthousiast over de genomineerden: “Veelal zijn organisaties niet in staat de eerste extra investeringshobbel te nemen, wij willen graag helpen om die drempel weg te nemen. Want, daarna is duurzaamheid eigenlijk altijd al lonend. De gemeente heeft die voorbeelden nodig, dat was het idee achter het Groenste Idee.”

Volgens Nederstigt heeft het initiatief gewerkt, afgaande op de vele inzendingen en de vijf genomineerden. Via de website van het Groenste Idee kon iedereen op een laagdrempelige manier digitaal meedingen naar een nominatie. In totaal zijn er 46 ideeën ingediend voor het Groenste Idee van Haarlemmermeer.

Crowdfunden
Door de jury zijn afgelopen week de 5 beste ideeën geselecteerd die door gaan voor ‘crowdfunden’. In maart 2014 wordt bekendgemaakt hoeveel aan crowdfunding door de individuele ideeën is opgehaald en hoeveel aan subsidie en voorfinanciering tegen rente van 2 procent de genomineerden nog nodig hebben om hun plan uit te kunnen voeren. In totaal is er € 100.000 aan subsidie beschikbaar en € 150.000 aan voorfinanciering.

Genomineerden
De genomineerden die doorgaan met crowdfunding zijn als volgt:

Michel Braam. Het realiseren van zonnepanelen op de daken van Frederiksveld om de status van 'groenste straat' van Nieuw-Vennep te krijgen. Deze genomineerde heeft de door firma Creco gedoneerde electrische scooter gewonnen als een van de eerste inzendingen.

Miriam Geurts: Een biologische groente- en fruittuin opzetten op braakliggend terrein ergens in Nieuw-Vennep voor en door buurtbewoners, die meehelpen aan onderhoud en oogsten.

Olivier Wegloop, Maurits Groen en Ruud Zanders. Ook met een kleine tuin in de stad is kippen houden een eitje. Vanuit Kipster begeleiden we je online stap voor stap, zodat je het meeste uit je kippen haalt. Reken op 5 eieren de kip per week. Kipster is een initiatief van Maurits Groen, duurzaam ondernemer en nummer drie in de duurzame 100 van Trouw in 2013, Olivier Wegloop, mede oprichter van het bekende Boomerang en zelfstandig ondernemer van communicatie bureau voor duurzame initiatieven en Ruud Zanders, opgegroeid tussen de kippen, lector Gezonde Pluimveehouderij en eigenaar van Pluimhuis voor duurzame eieren- en pluimveevleesconcepten.

Donja Maerten: Omdat openbaar vervoer in Zwaanshoek niet optimaal is en de school, BSO en misschien wel alle kinderen van Zwaanshoek soms het dorp uit te willen, is het idee een elektrische bolderwagen (stint genaamd) voor 10 kinderen en een begeleider.

Joost Valk. De Boshoeve maakt volledig gebruik van zonne-energie voor verlichting, verwarming en apparaten. Nu is zonnestalling bedacht waar de elektrische fietsjes en stints direct door zonlicht kunnen worden opgeladen. Deze zonnestalling kan als demonstratie locatie gaan fungeren.

Deel dit artikel

permalink