Prijzenregen voor initiatieven bij De Voorsprong

Tijdens Manifestatie De Voorsprong 2013 werden de winnaars bekendgemaakt van de prijsvraag. Nieuw dit jaar was de uitreiking van de publieksprijs; concepten werden in het kader van deze award beoordeeld door een panel met particulieren.

De jury reikte binnen het thema renovatie twee prijzen uit, aan Plegt-Vos voor Huisvanu en aan VolkerWessels voor PlatformRenoveren. Daarnaast gingen prijzen naar SMART Collectie van BAM Woningbouw (eerste prijs), HSB BlueCasco (tweede prijs) en PlatformBouwen van VolkerWessels (derde prijs).

De aanmoedigingsprijs voor nieuwbouw ging naar Groene Vingers, een woningconcept met een kas en een tuin, alles-in-1 zelfvoorzienend. De kas maakt onderdeel uit van de klimaatvoorziening van het huis en de zonnepanelen maken de woning af op energienul. Volgens de jury won Groene Vingers de prijs omdat het concept zo consequent in alle facetten is doorgetrokken én vanwege de hoge energieambities.

BlueCasco
Op 6 september jl. hebben Huybregts Systeembouw en BlueCasco een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om transparanter en efficiënter te gaan samenwerken wat zou moeten leiden tot meer toegevoegde waarde voor de woonconsument tegen betere prijzen. De ambitie was om een energienota-nul woning te ontwikkelen die interessant is voor woningcorporaties en beleggers. Een woning met een hoge toekomstwaarde en lage investeringskosten. De gezamenlijk ontwikkelde HSC BlueCasco woning heeft geen energierekening en kan voor €100.000,- gebouwd worden.

BlueCasco meldt dat het winnen van de tweede plaats een bevestiging is dat ‘best of both worlds’ wordt gerealiseerd: een kwalitatief hoogwaardig energieneutraal casco van een speler van wereldformaat uit de toeleverende industrie, gecombineerd met de expertise van een ervaren conceptueel bouwer. De woning is flexibel indeelbaar en door het comfortabele wandverwarmings- en koelingssysteem krijgt de bewoner een zeer aangenaam binnenklimaat.

Publieksprijzen
Meindert Smallenbroek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reikte publieksprijzen uit aan: Groene Vingers als meest gewaardeerd nieuwbouwconcept en Huisvanu als publieksfavoriet voor renovatie. Hiervoor werden online stemmen op pitchfilmpjes (25%), de stemmen van het professionele publiek (50%) en de stemmen van het aanwezige consumentenpanel (25%).

Opvallende feedback
Opvallend was het gejuich uit het consumentenpanel toen de prijs aan Groene Vingers bekend werd. Dit concept werd herkend als een concept met een menselijk gezicht. De consumenten gaven als meest opvallende feedback dat zij in veel concepten een passie misten.

De opdrachtgever die met de prijs voor meest innovatieve opdrachtgever naar huis ging was: Woningstichting Bergh. Deze corporatie deed met project Montferland ervaring op met regisserend opdrachtgeverschap en benadrukte het belang van vertrouwen en ‘loslaten’.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31