Europese architecten zien duurzaamheid in breder perspectief

Europese architecten brengen het begrip duurzaamheid tegenwoordig in relatie met geldbesparing, recycling, lage onderhoudskosten en het gebruik van natuurlijke grondstoffen. In 2012 zagen architecten duurzaamheid vooral als energiebesparing; die perceptie verschuift nu. Dit blijkt uit het onderzoek Q3 2013 European Architectural Barometer.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1600 architecten in acht Europese landen, door Arch-Vision. Volgens de organisatie wordt hiermee bevestigd dat de interpretatie van duurzaamheid niet alleen verschilt tussen de verschillende landen, maar ook verandert door de tijd heen. Een belangrijke taak van de organisatie is uitzoeken hoe architecten duurzaamheid zien.

Financiële voordelen
Financiële voordelen blijken, samen met wet- en regelgeving, de belangrijkste drijfveren achter projecten waarin rekening wordt gehouden met duurzaamheid. De voordelen op de lange termijn worden langzaam maar zeker steeds meer erkend door verschillende spelers in de bouwsector, zo meldt Arch-Vision.

Deze – en andere – resultaten en ontwikkelingen in de Europese bouwsector zijn terug te vinden in de European Architectural Barometer, een internationaal onderzoek onder 1600 architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland, Nederland, België en Polen.

Thema duurzaamheid
Naast indicatoren om toekomstige Europese bouwvolumes te voorspellen, wordt elk kwartaal een thema behandeld. In Q3 2013 was dit "Duurzaamheid". Architecten zijn een waardevolle bron ter voorspelling van toekomstige bouwvolumes, zij zijn eveneens sterk bepalend voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt. 

Deel dit artikel

permalink