Tijdelijke huisvesting circusopleiding in overslagloods

Een van de twee Fenixloodsen in Rotterdam krijgt een bijzondere tijdelijke bestemming. De loods moet de bacheloropleiding Circus Arts van Codards en amateurcircus Rotjeknor huisvesten en getransformeerd worden naar een geschikte locatie voor circusactiviteiten.

Het ontwerp voor de tijdelijke oplossing komt van de hand van Van Schagen architecten. Eigenlijk moeten de twee overslagloodsen in Rotterdam worden herontwikkeld voor grootschalige functies, inclusief nieuwbouwwoningen, maar de plannen zijn niet direct realiseerbaar. Om die reden werd gekozen voor deze tijdelijke oplossing.

Peter van Veldhoven is als projectleider bij Stadsontwikkeling Rotterdam sterk betrokken bij de transformatie van de Fenixloodsen. “Er lag een heel aparte vraag van een specifiek instituut, waarvoor de Fenixloodsen een geschikte tijdelijke locatie blijken te zijn. De honderd jaar oude loodsen zijn zo groot dat ze ruimte kunnen bieden aan allerlei mogelijkheden, zolang we nog geen definitieve herontwikkelingsplannen hebben.“


Geniaal idee

Marc Jonkers, directeur Circus Arts van Codarts, is in zijn nopjes met de oplossing: “Een moderne circusopleiding heeft hoogte nodig. Vooral voor de luchtdisciplines, zoals evenwichtskunsten en acrobatiek met trapeze en trampoline.” Hij vindt het dan ook een ‘geniaal idee’ van Stadontwikkeling Rotterdam om beide circusorganisaties op één locatie onderdak te bieden. Jonkers is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de Fenixloods 2.

Verlevendiging
Volgens hem staat de tijdelijke huisvesting garant voor een verlevendiging van het gebied: “Het gebouw staat op een toplocatie in het nieuwe culturele hart van Rotterdam, zoals Katendrecht op dit moment wordt gezien. Op dit moment bereidt dj Armin van Buuren zijn wereldtournee hier voor. Wij kunnen sterk bijdragen aan de culturele ontwikkelingen in deze wijk.”

Foto’s: Joop Reijngoud

Deel dit artikel

permalink