Inzicht in LCC-berekeningen met praktijkgerichte tool

De nieuwe webbased tool ‘DUBO-versnellerLite’ leidt tot nieuwe inzichten in het kader van Life Cycle Cost-berekeningen. Gebruikers die de applicatie inzetten kunnen de opbrengsten van een gebouw op basis van deze berekeningen maximaliseren.

De DUBO-versnellerLite werd op 28 november jongstleden gepresenteerd door Royal HaskoningDHV en de Dutch Green Building Council. Royal HaskoningDHV ontwikkelde de applicatie om betrouwbare LCC-berekeningen te kunnen uitvoeren. Deze berekeningen zijn gevalideerd door verschillende studies.

Toepassing LCC neemt toe
De DUBO-versnellerLite is onderdeel van de DUBO-versneller methode die Royal HaskoningDHV vaak toepast binnen projecten met een BREEAM-eis en/of een expliciete LCC-eis. De toepassing van LCC bij ontwerpbeslissingen is relatief nieuw en neemt toe. Om te voldoen aan de veranderde markteisen en -omstandigheden wordt de DUBO-versneller voortdurend doorontwikkeld.

Onafhankelijk onderzoek
Het onafhankelijke onderzoek dat Wim Maassen (Fellow Life Cycle Performance Design) doet aan de TU/e, is de basis van deze doorontwikkeling. Maassen: "De DUBO-versnellerLite is bedoeld als een praktisch ontwerpgereedschap, zoals een schuifmaat of een rekenmachientje, dat snel inzicht geeft in de LCC-scores van verschillende varianten."

Voordelen
Wie de tool inschakelt kan rekenen op een brede toepasbaarheid, efficiënte voorinstellingen, kengetallen en grafische weergave. De tool kan tevens gebruikt worden bij berekeningen voor BREEAM-NL credit MAN 12.

Meer informatie
Geïnteresseerden die de tool willen gebruiken, kunnen meer informatie opvragen via de officiële website van DUBO-versnellerLite, of via de BREEAM-NL website.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Royal HaskoningDHV