Innovatieprogramma voor zorginstellingen met ambitie

4 februari 2014

Een nieuw zorgvastgoedprogramma heeft als doel om met minimaal drie zorginstellingen een traject te doorlopen, van uitvraag tot keuze voor aanbieders van energieneutrale bouw of verbouw. Het idee achter het programma: energiezuinig werken bespaart kosten, zodat er meer geld naar de directe zorg kan.

Het nieuwe zorgvastgoedprogramma is gestart door Energiesprong. Amstelring is de eerste zorgorganisatie in Nederland die het terugdringen van energiekosten in haar locaties grootschalig, constructief en met samengebundelde hulp van diverse partijen gaat aanpakken. Geld dat bespaard wordt met innovatieve energiezuinige maatregelen kan vervolgens aan zorg-gerelateerde zaken worden uitgegeven.

Vormgeven
De opdracht wordt verder vormgegeven door het bouwconsortium DuraVermeer/Eneco. Deze twee partijen zullen de ambities van Amstelring vertalen naar concrete duurzame maatregelen.

Speerpunten in de aanpak zijn: levering van duurzame energie, energiezuinige gebouwen, efficiënt technisch onderhoud, slimme afvalstromen en gedragsmatige aspecten. Met de samenwerking worden op de lange termijn miljoenen bespaard. Over een looptijd van 25 jaar ligt de verwachte besparing tussen de 12 en 24 miljoen euro, afhankelijk van de invulling van scenario’s. Het geld dat wordt bespaard wil Amstelring inzetten ten behoeve van de kwaliteit van zorg. Daarmee wordt deze oplossing een showcase voor de Nederlandse zorgsector.

Maatwerkoplossing en revolutionaire ESCo-constructie
De gekozen oplossing bestaat uit een maatwerktraject per locatie, waarbij renovatie- en energieoplossingen hand in hand gaan. Hierbij maakt het consortium gebruik van de nieuwste inzichten op het gebied van architectuur bij zorgorganisaties, energie, bouwkunde en installatietechniek. Ook zoekt het consortium voor de gehuurde panden een intensieve samenwerking met de woningcorporaties.

De aanpak is verwerkt in een zogenaamde ESCo, een Energie Service Company. De ESCo garandeert met verschillende maatregelen een (bepaalde) energiebesparing aan de gebouweigenaar en -gebruiker. De besparingsdoelstellingen – en eventuele aanvullende doelstellingen – worden vastgelegd in een prestatiecontract. De consortiumpartners werken onder meer al met elkaar samen voor de Kunsthal Rotterdam. Ook dit project is gebaseerd op een ESCo-constructie waarbij energiebesparing het uitgangspunt is.

Inspiratiebijeenkomst
Zorginstellingen die interesse hebben in energie-neutrale verbouw hebben de mogelijkheid om binnenkort een inspiratiebijeenkomst bij te wonen. Tijdens de bijeenkomst delen Bert Krikke, 4thecity en Patty Zuidhoek (senior relatiemanager Triodos Bank) delen hun ervaringen met vastgoed binnen de zorg en gaan in op de urgentie om energieneutraal te worden.

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst, die plaatsvindt in Utrecht op 4 februari 2014, is mogelijk door een e-mail te sturen naar Wendy Kaffa.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31