Energieprestatiecontract geeft bijzondere garantie

Een energieprestatiecontract geeft bewoners tien jaar garantie op netto geen energiegebruik. De overeenkomst is het resultaat van deelname aan de Energiesprong Innovatieregeling ‘Nul op de Meter Prestatiecontracten’.

Bewoners van de Woonecohuizen in Grijpskerke worden door Marsaki, in samenwerking met Heijmans, gegarandeerd dat zij tien jaar lang een energienota ontvangen met een elektriciteitsgebruik van 0 kWh.

In het geval dat de installatietechniek niet naar behoren functioneert, worden de bewoners gecompenseerd. Om dit falen zoveel mogelijk te voorkomen ontvangen de bewoners een tienjarig servicecontract voor de installatietechniek in hun huis.

Gelijkwaardig
Marsaki en Heijmans treden binnen het hiertoe opgerichte Wooneco Consortium op als gelijkwaardig risicodragend partner. Binnen het consortium vallen ook DELTA, die energiemonitoring en woonlasten garanties een centrale rol zien krijgen in de toekomst en Architecten Alliantie die met de resultaten van het project een nog beter inzicht wil krijgen in de prestaties van haar ontwerpen.

Excellent Gebied
De energiezuinige Woonecohuizen werden in 2011 opgeleverd en vormen samen met het woonzorgcomplex Nimmerdor de eerste CO2-neutrale straat in Nederland. Het project ontving destijds een subsidie vanuit de Agentschap NL-regeling Excellente Gebieden. De huizen worden gemonitord op de energieprestaties via het DELTA Comfort Wijzer energiemanagementsysteem.

De conclusie die uit de monitoring wordt gehaald is dat de meeste Woonecohuizen meer energie opwekken met de zonne-energie installaties dan de bewoners op jaarbasis gebruiken. Sinds de oplevering voldoen de huizen al aan de innovatieregeling van Energiesprong.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans