Oplevering eerste woningblok van omvangrijk renovatieproject

Het eerste blok woningen van het bijzondere complex Het Breed in Amsterdam-Noord zijn opgeleverd. In totaal worden 1176 woningen comfortabel, veiliger en energiezuiniger gemaakt door de samenwerkende partijen.

Woningcorporaties Ymere en Eigen Haard, het stadsdeel Amsterdam-Noord en het energiebedrijf Eneco zijn bij de omvangrijke renovatie betrokken, die sinds februari 2013 in gang is gezet. Het project stelt duurzaamheid, veiligheid en comfort centraal en moet leiden tot minder woonlasten en vijftig procent minder CO2-uitstoot.

Zo zijn de bestaande warmtapwatervoorziening en verwarmingsinstallatie door Eneco vervangen door een duurzaam energiesysteem. Op een deel van de daken staan zonnecollectoren, met een totale oppervlakte van ongeveer 1.200 vierkante meter voor warm tapwater. Daarnaast plaatste Eneco bijna 1000 zonnepanelen op de daken.

Bijzondere loopbrug weer in originele kleur
Het Breed, ook bekend als Het Plan Van Gool, neemt een vooraanstaande plaats in bij de moderne naoorlogse woning- en stedenbouw. Kenmerkend  zijn de lage bebouwing met elf afzonderlijke woongebouwen en vier ketelhuizen, de strikte vormgeving van de gebouwen, de bijzondere glasgevels, de grote, goed ontsloten en gevarieerd aangelegde buitenruimte en de twee doorlopende en door negen tunnels verbonden hoogstraten. De bruggen worden in de oorspronkelijke, felle kleuren geverfd.

Voorbeeldproject
Het Breed in Amsterdam-Noord is een voorbeeldproject van het Europese Staccato-project, onderdeel van het Concerto-programma van de EU. De Staccato-projecten laten zien wat er nodig is om woongebouwen duurzaam te renoveren. Behalve in Amsterdam zijn er Staccato-projecten in het Hongaarse Budapest en het Bulgaarse Sofia. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Eneco