Primeur voor voetbalstadion met zonnecentrale op dak

De Euroborg in Groningen wordt het eerste voetbalstadion met een zonnecentrale op het dak. De realisatie van het dak is mogelijk door de bijdrages van 200 particuliere investeerders.

De crowdfunding-actie voor de zonnecentrale werd opgezet door stichting 1miljoenwatt, energiebedrijf Essent en voetbalclub FC Groningen. Nooit eerder namen zoveel mensen deel aan een zonnecollectief. Sven Pluut van stichting 1miljoenwatt licht het initiatief toe: “Het idee erachter is dat mensen die geen eigen dak op de woning hebben of een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen via een investering in de zonnecentrale tóch zelf duurzame energie kunnen opwekken.”

Succes
Samen zijn de investeerders goed voor 531 zonnepanelen. Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, is dan ook trots op het succes van het initiatief: “Door de ruim 200 particuliere investeerders krijgen wij als eerste club in Nederland een zonnecentrale op het dak van ons voetbalstadion. Wij nemen de stroom af en het geld dat we daarvoor betalen wordt als dividend uitgekeerd aan de deelnemers.”

Startschot
Binnenkort start de bouw van de centrale en de eerste zonnepanelen worden begin januari 2014 op het dak van Euroborg geplaatst. Product developer Charlotte Halbe van Essent vertelt over de start:”De centrale gaat naar verwachting in januari 2014 haar eerste stroom leveren. In totaal is er op het dak van het voetbalstadion  plaats voor 1.120 zonnepanelen. Bij voldoende animo kunnen we dus nog een tweede fase realiseren.”

Deel dit artikel

permalink