Sloopnieuwbouw-concept ontvangt BREEAM-certificering

Het eerste BREEAM-NL certificaat met een woningcorporatie als opdrachtgever is voor het Co-Green project Stadstuin Overtoom in Amsterdam Nieuw-West. Dit duurzaam sloopnieuwbouw-concept ontving een drie sterren BREEAM-NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat.

Het Co-Green-concept komt van woningstichting Eigen Haard, ontwikkelende bouwer ERA Contour, architect KOW en sloopbedrijf Oranje. Het concept stelt niet alleen duurzaam wonen centraal, maar ook het duurzaam realiseren van de wijk. Hierbij wordt 90 procent sloopmateriaal hergebruikt. Daarnaast wordt de gebruikte energie duurzaam opgewekt.

Jurgen van de Laarschot, projectleider bij Eigen Haard, is zeer te spreken over het concept: “Vooral de innovatieve manier van samenwerken tussen de initiatiefnemers is bijzonder. Door de vergaande ketenintegratie besparen we kosten waarmee we de klimaatneutrale maatregelen financieren. Duurzaam wonen wordt daarmee ook financieel bereikbaar.”

Belang van BREEAM
Van de Laarschot is enthousiast over wat BREEAM kan betekenen in het kader van dit project: “BREEAM-certificering is voor de samenwerkende partijen achter Stadstuin Overtoom een middel om het proces en product te toetsen aan de gestelde ambities van het concept Co-Green.”

Stadstuin Overtoom
Stadstuin Overtoom is onderdeel van de stedelijke vernieuwingsopgave in stadsdeel Nieuw West. In het Overtoomse Veld komen circa 470 nieuwe woningen in zes woonblokken, zowel appartementen als eengezinswoningen. De woonblokken liggen in een autovrije stadstuin en hebben elk een eigen binnentuin.

Deel dit artikel

permalink