Coöperatie wordt mede-eigenaar windpark Kloosterlanden

Het windpark Kloosterlanden in Deventer bestaat uit twee windturbines van elk twee megawatt, met een verwachte jaarproductie van 9,9 miljoen kWh. Het is voor inwoners en bedrijven in Deventer en omstreken mogelijk om een aandeel te nemen in de productie van duurzame energie.

De Deventer Energie Coöperatie is met hoofdexploitant Raedthuys overeengekomen dat de coöperatie voor 25 procent eigenaar kan worden van het windpark. De organisatie gaat ledenparticipaties uitgeven van elk € 250 en wil daarmee tenminste € 400.000 bijeenbrengen voor het aandeel in de totale investering.

Leden kunnen één of meer participaties aanschaffen. Hun participatie is een lening: ze ontvangen de lening terug als de levensduur van de molens (naar schatting twintig jaar) verstreken is, of eerder voor wie tussentijds wil uitstappen.

Investeren met rendement
Participanten verdienen geld met hun investering in duurzame energie: zij kunnen rekenen op een vaste rente van 2,5 % per jaar en een aandeel in de winst. Die is variabel, maar zal naar verwachting gemiddeld 3,8 % per jaar bedragen. Rente en winstuitkering samen komen zo naar verwachting uit op gemiddeld 6,3 % per jaar.

Iedereen kan mee doen
Op deze manier maakt Deventer Energie het mogelijk dat inwoners en bedrijven in Deventer en omstreken zelf de voordelen genieten van de nieuwe, lokale productie van duurzame energie. Zij worden medeproducent, want elke participatie staat gelijk aan de productie van 1500 kWh windstroom per jaar.

Afstemmen
Aan hun rol als energiegebruiker – oftewel op hun energiemeter en –nota verandert hiermee niets. Maar wie dat wil, kan ook zijn energiegebruik afstemmen op windstroom uit de eigen molen, door via Deventer Energie zijn energielevering te regelen. Het mooie van deze opzet is dat iedereen eraan kan meedoen, bijvoorbeeld ook bewoners met zonnepanelen op het eigen dak.

Deel dit artikel

permalink