Feestelijke start van bouw energienotanul-woningen

De start van de bouw van 16 energienotanul-woningen in de Waalsprong te Nijmegen werd op woensdag 11 december feestelijk gevierd. Aanwezig waren onder andere de toekomstige bewoners van de woningen, wethouder Jan van der Meer, Gijs Takkenkamp van de KlaassenGroep en Marcel Schipper van VolkerWessels Vastgoed.

Opmerkelijk aan het project, naast de conceptuele aanpak, is dat de huurders vanaf de start mochten meedenken over de realisatie van de woning: zo was het voor toekomstige bewoners mogelijk om zelf een gevel samen te stellen en de indeling van de verdiepingen aan te passen. Toekomstige bewoners werden geselecteerd aan de hand van een procedure. Hierbij werd bekeken of de mogelijke bewoner een duurzaamheids-mindset heeft.

CasaVita-woningen van de KlaassenGroep

Winst
Woningcorporatie Portaal gaf de opdracht voor de bouw, na het uitzetten van de prijsvraag niaNesto. Vincent van Oordt, directeur van Portaal, vertelt trots over de eindgebruikers en hun winst: “De huurder is vanaf de start bij de bouw betrokken en de woning is dan ook echt van henzelf, gepersonaliseerd. De woonlasten zijn laag en men betaalt niets voor de energie.”

Wethouder Jan van der Meer gaat in op de ambities van de gemeente Nijmegen nu én in de toekomst: “Het project past in onze ontwikkelstrategie en het vraaggericht bouwen. Wij willen de consument betrekken bij het ontwikkelproces. We zijn op weg naar energieneutraal in 2020 en zetten in op verschillende fronten; grootschalig renoveren naar label A ligt in het verschiet.”

Zoektocht
Marcel Schipper, VolkerWessels Vastgoed en Gijs Takkenkamp van de KlaassenGroep betreden vervolgens het podium. Takkenkamp vertelt over het ontstaan van het concept: “Het traject is vijf jaar geleden gestart, toen we ons in een zoektocht stortten naar verhoging van het comfort en een lagere energierekening. Om tot energienotanul-woningen te komen zul je buiten de gebaande paden moeten treden. Leidend motief voor de betrokken partijen bij dit project is vanuit de gezamenlijke kracht samen innoveren.”

Schipper onderstreept dit en voegt toe: “Als opdrachtgever moet je flexibel aan tafel zitten. Tegelijkertijd is het zaak om te zorgen dat de ambities die je uitspreekt, worden waargemaakt. Duurzaamheid en innovatie moeten geborgd worden, waarvoor een open mind noodzakelijk is.”

Pluswoningen VolkerWessels Vastgoed

Toekomstblik
Onno Dwars, manager duurzaamheid bij VolkerWessels Vastgoed en expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd, blikt vooruit op de toekomst en bevestigt de continuïteit van het concept: “Er zijn zeker plannen voor de toekomst om met dit concept verder te gaan. Zo zijn er op dit moment 250 woningen in voorbereiding, een flink aantal.”

Prestatiecontracten
De energienotanul-afspraken zijn vastgelegd in prestatiecontracten, waarin bij oplevering én gedurende een periode van vijftien jaar de prestatie van de woning wordt geborgd. De toekomstige bewoners zullen nog even geduld moeten uitoefenen totdat zij hun energienotanulwoning kunnen betrekken: de oplevering van de woningen is naar verwachting mei 2014.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door VolkerWessels Vastgoed