Kantoor met dubbele klimaatgevel ontvangt BREEAM-certificering

Een 17.000 vierkante meter groot kantoor aan de Zuidas in Amsterdam heeft een vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat verkregen. Met allerlei duurzame maatregelen en een goede samenwerking streeft men naar een oplevercertificaat met eenzelfde sterwaardering.

Het pand van huurder AkzoNobel wordt door Dura Vermeer gebouwd, aan de hand van het ontwerp van architect GROUPA. Het ontwerp scoorde vier sterren, oftewel een Excellent-certificering. Om de doelstelling voor het oplevercertificaat te behalen, beschikt de nieuwbouw over PV-(zonnecellen) op het dak, een WKO en een ingenieuze gevel die is uitgevoerd als dubbele klimaatgevel.

Dubbele klimaatgevel
Hierbij wordt zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid van het gebouw weg geventileerd, om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan. De ventilatie wordt in de winter afgesloten, waardoor de stilstaande warme lucht juist helpt om het gebouw te verwarmen.

Bent Muelana, Head of Project Management bij Union Investment, eigenaar van het AkzoNobel-kantoor, is enthousiast over de certificering en de ingrepen: “Wij zijn ervan overtuigd dat een duurzame praktijk hand in hand gaat met economische toegevoegde waarde en de levensvatbaarheid van duurzame producten op de lange termijn.

Duurzaamheidsanalyse
Union Investment is een van de eerste Duitse grote vastgoedportefeuillebeheerders die een uitgebreide duurzaamheidsanalyse heeft gemaakt van haar wereldwijde vastgoedfondsportefeuille. Die bestaat momenteel uit 37 bezittingen met nationale of internationale duurzaamheidscertificaten als LEED, BREEAM of DGNB, in totaal zo'n 4,7 miljard euro.

"Wij zijn ervan overtuigd dat een duurzame praktijk hand in hand gaat met economische toegevoegde waarde en de levensvatbaarheid van duurzame producten op de lange termijn", zegt Bent Muelena, Head of Project Management bij Union Investment, eigenaar van het AkzoNobel kantoor.

Het gebouw wordt het nieuwe hoofdkantoor van deze toonaangevende wereldwijde verf-en coatingsonderneming en vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Planning is dat het gebouw in 2015 wordt opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dura Vermeer Groep NV