Transformatie van Molenwerf Amsterdam op duurzame manier

Meer dan 20.000 vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam wordt getransformeerd tot 185 vrije sector huurappartementen. De herontwikkeling vraagt om de nodige constructieve aanpassingen en de aanleg van installaties, waarbij op een milieuverantwoordelijke manier het afval wordt gesplitst en afgevoerd. Daarnaast wordt zoveel mogelijk bestaand materiaal hergebruikt.

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Pensioenfonds voor de Metalekto (PME), door Koopmans Bouwgroep uit Enschede en Comfort Partners uit Houten, twee TBI-ondernemingen.

Het kantoor De Molenwerf biedt ruimte aan ongeveer 1.500 mensen en wordt nu getransformeerd tot 185 appartementen. Het binnenwerk wordt grotendeels gedemonteerd en de staalconstructie van de balkons gaat via gaten in de gevel naar binnen.

Duurzame herontwikkeling
Het totale complex wordt op een duurzame wijze herontwikkeld; afval wordt op een milieuvriendelijke manier gesplitst en afgevoerd. Verder wordt zoveel mogelijk bestaand materiaal hergebruikt. De bestaande WKO-installatie blijft gehandhaafd en wordt volledig aangepast. Deze installatie diende als een collectieve warmte- en koudebron en gaat na de transformatie dienst doen voor de vloerkoeling en luchtbehandeling van de appartementen.

Molenwerf
In het vernieuwde Molenwerf komen diverse woningen voor een brede doelgroep van huurders. De woningen hebben een gemiddelde oppervlakte van 70 à 80 m². De transformatie gaat voorspoedig en dat is voor een groot deel te danken aan een goede samenwerking met alle betrokken partijen. Zowel tussen Koopmans Bouwgroep, Comfort Partners en diverse onderaannemers, maar ook met opdrachtgever Syntrus Achmea Real Estate & Finance en PME en de gemeente Amsterdam.

Deel dit artikel

permalink