Bouwconcept Stroomversnelling stelt wooncomfort centraal

In het kader van de Stroomversnelling werden onlangs de eerste prototypes opgeleverd, vier eengezinswoningen uit de jaren 60 die compleet zijn vernieuwd.

Een van de vier partijen die met een bouwconcept voor de Stroomversnelling komt is Ballast Nedam. De organisatie leverde een prototype op dat is gericht op wooncomfort en keuzevrijheid van de bewoners. De werkzaamheden werden zoveel mogelijk van buitenaf uitgevoerd, om hinder tijdens de bouw te beperken.

In het ontwerp zijn de nieuwe voor- en achtergevel modulair ontwikkeld en worden ze rechtstreeks vanuit de fabriek geplaatst. De prefab gevels bevatten alle leidingen voor elektriciteit, water (warm en koud), verwarming en ventilatie. Het nieuwe, verhoogde dak wordt compleet met alle installaties en zonnepanelen aangeleverd, waardoor een geheel nieuwe buitenschil ontstaat.

Eigen fabriek
Ballast Nedam heeft de eigen fabriek van modulaire bouwsystemen ingeschakeld bij de toepassing van deze dak- en geveltechniek. Er wordt binnen dit bouwconcept (nieuwe externe schil) ook veel energie gestoken aan het beeldkwaliteitplan: de woning en woonomgeving zullen een moderne en nieuwe uitstraling krijgen die past bij het karakter van de omgeving.

Om de woning nul-op-de-energiemeter te krijgen heeft Ballast Nedam de volgende technische maatregelen genomen:

Testen
Met combinatie van alle bestaande technieken, bundeling van alle kennis en ervaring in het eigen concern heeft Ballast Nedam in zeer korte tijd het eerste prototype opgeleverd. Nu kan getest worden of de garanties waargemaakt kunnen worden, zowel in kosten, bouwtijd, wooncomfort en de energiebalans. De focus ligt op de verdere industrialisatie van het bouwproces.

Deel dit artikel

permalink