Primeur nieuwe regeling zonnepanelen op zwembaddak

Inwoners van Woerden kunnen vanaf 1 januari 2014 via een nieuwe regeling zonnepanelen op een zwembaddak aanbrengen. Het opwekken van zonne-energie wordt voor leden van een lokale energiecorporatie extra aantrekkelijk door een korting op de energiebelasting van 7,5 cent per opgewekte kilowattuur stroom.

Het dak van zwembad Batensteinbad in Woerden telt duizend vierkante meter, dat door de gemeente ter beschikking is gesteld aan Solar Green Point Batensteinbad Woerden. Dit is een lokale coöperatieve vereniging die duurzame energie opwekt voor leden. Begin 2014 plaatst de coöperatie 200 zonnepanelen op het dak van het zwembad en verkoopt deze aan leden voor 400 euro per stuk.

Postcoderoos
De nieuwe regeling gaat niet alleen van kracht voor inwoners in het postcodegebied van het zwembad (3443) maar ook voor personen die wonen in de postcoderoos met aangrenzende postcodes: 3441, 3442, 3444, 3445, 3449, 3471, 3474, 2415 en 2411. De regeling is vooral bedoeld voor mensen die geen geschikte woning hebben om zonnepanelen op te plaatsen.

Samen opwekken
Eneco en Solar Green Point Batensteinbad Woerden nodigen Woerdenaren uit om samen zonne-energie op te wekken. Klant zijn bij Eneco is geen vereiste om mee te doen met de regeling. Inwoners binnen de voorgenoemde postcodes moeten wél lid zijn van de coöperatie. Leden hebben geen omkijken naar installatie, financiering, beheer en onderhoud van hun panelen.

Bekijk de infographic van Eneco op volledige grootte

Eneco meldt dat de regeling op meerdere fronten winst brengt; de leden hebben lagere energiekosten, de coöperatie heeft inkomsten van de verkochte stroom en het aandeel duurzame energie in Nederland neemt toe.

De coöperatie verkoopt de geproduceerde elektriciteit aan een energieleverancier, die het op het elektriciteitsnet zet. De individuele leden nemen vervolgens energie af voor eigen gebruik, waarover zij normaal gesproken 11,65 cent energiebelasting betalen en daarover nog 21% btw. Op de eigen opgewekte duurzame energie krijgen de leden 7,5 cent korting (9 cent inclusief btw) per kilowattuur. Zij betalen daardoor 4,15 cent in plaats van 11,65 cent.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Eneco