Inzichten uit kerncijfers energievoorziening

Het boek ‘Energie in cijfers’ geeft inzicht in de belangrijkste cijfers in de energievoorziening. Lezers krijgen onder andere inzicht in de kerngegevens van het energienet en de betrouwbaarheid van energievoorzieningen.

Het is voor het eerst dat brancheorganisatie Netbeheer Nederland de kerncijfers heeft verzameld. Het boek bestaat uit de hoofdstukken ‘Kerngegevens energienet’, ‘Betrouwbare energievoorziening’, ‘Veilige energievoorziening’, ‘Betaalbare energievoorziening’, ‘Duurzame energievoorziening’, ‘Meetinstallaties’, ‘Afsluitingen’, en ‘Financiële kerngetallen”.

Er zijn verschillende inzichten te halen uit Energie in cijfers. Zo blijkt dat de betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering in Nederland hoog is, in vergelijking met andere landen. In de meeste andere Europese landen ligt het cijfer stroomuitval per huishouden twee keer zo hoog. Verder komt uit de cijfers naar voren dat het Nederlandse energienet zeer veilig is.

Energiekosten
De energiekosten voor de consumenten bestaan voor ongeveer twintig procent uit kosten voor het netbeheer en de meterhuur, voor 45 procent uit kosten voor gas en elektriciteit die aan de leverancier worden betaald en voor 35 procent uit energiebelasting en btw.

Verder gaat het boek in op de duurzame energievoorziening, een onderdeel van belang. In het SER-akkoord is afgesproken dat het aandeel duurzame energie in 2023 op zestien procent ligt. In 2012 lag dit percentage nog op circa vier procent; er moeten dus nog sprongen gemaakt worden.

Ten slotte gaat het boek in op het aantal slimme meters dat in Nederland is geïnstalleerd, het aantal afsluitingen van de energie voor de afgelopen drie jaren en een opsomming van financiële kerngetallen.

Interactieve PDF
‘Energie in cijfers’ is in te zien via een interactieve PDF. Om het lezen aangenaam te maken kunt u op het blokje ‘Ga naar pagina’ klikken in de inhoudsopgave, om te springen naar het hoofdstuk van uw keuze. Daarnaast is het mogelijk om snel terug te keren naar de inhoudsopgave, door te klikken o op het blok ‘Inhoudsopgave’, dat zich onderaan iedere pagina bevindt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Enpuls