Kansen voor bouwend Nederland in Belgische bouwsector

Het dossier ‘Kansendossier Bouw in België’ zet de mogelijkheden voor bouwend Nederland in de Belgische bouwsector uiteen. Uit het dossier komt onder andere naar voren dat er een tekort is aan duurzaam bouwen en de bouw van scholen.

In dit document worden de potentiële kansen voor de bouwsector in Nederland belicht door Agentschap NL. Met name de situatie in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt toegelicht. Volgens het kansendossier doet de Belgische bouwsector het relatief goed, al zijn de meest recente berichten wat somberder.

Zo boekte de sector de afgelopen jaren een groei van 0,9 procent, een hoger percentage dan het gemiddelde Europese cijfer van -1,6 procent. Uit het dossier: “Deze groei is voornamelijk te danken aan het feit dat de overheid haar investeringsniveau in de bouw de afgelopen jaren (2010 t/m 2013) op peil hield. Ook is er in België de traditie om een eigen huis te bouwen en te bezitten. Volgens een onderzoek van het Europese Centrale Bank bezit 95 procent van de Belgische gezinnen een huis.”

Over de grens
Volgens het document kijken Nederlandse ondernemers steeds vaker over de grenzen. Doordat de bouwsector relatief weinig mogelijkheden biedt voor de-lokalisatie hebben Nederlanders een voordeel door hun geografische nabijheid bij de Belgische markt. De kansen voor bouwend Nederland zijn duidelijk zichtbaar: met name voor bedrijven uit de grensregio, is het mogelijk om vanuit Nederland opdrachten in België uit te voeren.

Kansen
Er worden verschillende belangrijke kansen belicht:

Wat betreft de mogelijkheden voor duurzaam bouwen worden onder andere Brussel Passief 2015, Dakisolatie, Groene Daken, Cradle to Cradle en Provincie Limburg aangehaald.

Subsidies
Zo blijkt dat vanaf 2015 alle nieuwbouwprojecten en ingrijpende renovaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan een nieuwe hoge standaard (Passief Standaard) moeten voldoen met betrekking tot energiezuinigheid. Dit is een verzamelterm voor allerlei nieuwe energieprestatienormen en regelgeving. De regelgeving omvat onder andere normen over isolatie, luchtdichtheid en ventilatie in gebouwen. Voor energiebesparende ingrepen kunnen inwoners van Brussel en Wallonië een groene lening aangaan zonder interest. Ook steunt de overheid de aanleg van groene daken en dakisolatie via respectievelijk subsidies en de teruggave van investeringen via belastingen.

Lezers vinden in het kansendossier praktische informatie over hoe zij aan de slag kunnen om kans(en) in te vullen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)