Kantorenmarkt 2013: naar een kleiner en duurzamer pand

De Nederlandse kantoormarkt draaide in 2013 om het vervangen van de huidige locatie voor een nieuwer, kleiner en duurzamer alternatief. Dat blijkt uit cijfers van de nog te publiceren jaarrapportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2014 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars.

Kantoorgebruikers verhuizen steeds vaker naar een kleiner, duurzamer object. Het huidige en wellicht ook verouderde pand wordt vervangen door dergelijke alternatieven. Sommige gebouwen worden grootschalig gerenoveerd om nog van concurrerende waarde te zijn.

Daarnaast is het aanbod hoog te noemen; op 1 januari 2014 staat ruim 7,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte aangeboden. Dit terwijl er een jaar geleden nog 6,2 miljoen vierkante meter beschikbaar was voor verkoop en verhuur. De aanbodtoename is een logisch gevolg van dalende kantoorbehoefte door kostenbesparing alsmede innovatieve ontwikkelingen op het gebied van werken.

Doorzettende trends
Voor de komende periode is de verwachting dat eerder genoemde trends zich verder doorzetten of worden versterkt. Diverse kantooreigenaren die beschikken over genoeg middelen, renoveren hun kantoren en maken deze geschikt voor de huidige wensen van de kantoorgebruiker. Hierdoor neemt het aanbod van kwalitatief hoogwaardige kantoorruimten gematigd toe waardoor uiteindelijk ook hier druk op de huurprijzen komt.

De verouderde kantoren worden steeds goedkoper en maken steeds minder kans op nieuwe huurders. Voor deze objecten dient te worden gekeken naar alternatieve bestemmingen. Verder blijven huurders meer in beweging door flexibelere contracten en korte huurovereenkomsten.

Deel dit artikel

permalink