Succesvolle verduurzaming aan de hand van DBFMO

Eind 2013 werd een BREEAM-NL In Use score van vier sterren toegekend aan de huisvesting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst in Groningen. Het pand is het eerste bestaande kantoorpand van de rijksoverheid in Nederland met deze certificering.

De Dutch Green Building Council reikte eind 2013 het certificaat uit. Strukton Worksphere beheer en exploiteert op dit moment het overheidspand. Bij de verduurzaming is een DBFMO-contract aangehouden. De contactvorm maakt het mogelijk dat één partij binnen alle fasen duurzaamheid invult zonder dat daarbij ambities verloren gaan.

Duurzaamheidsprestaties
Om tot de uitreiking van het BREEAM-NL In-Use certificaat te komen, werden de duurzaamheidsprestaties van het gebouw onafhankelijk vastgesteld. Zo werd er getoetst op onder andere management, gezondheid, energie, afval, vervuiling, water, landgebruik en ecologie.

Afvalscheiding
Bijzonder is dat afval wordt gescheiden in zes stromen, waarbij het bijna geheel wordt hergebruikt. Daarnaast wordt alles in werking gesteld om de bestaande ecologie te handhaven en te verbeteren. Daarnaast is beton van de oudbouw ingezet bij de nieuwbouw.

‘Met deze certificering wordt onze duurzame manier van werken door een onafhankelijke partij aangetoond’, zegt Johan Winnubst, directeur Exploitatie van Strukton Worksphere. ‘Dit specifieke pand is een project met hoge duurzaamheidsambities. Dankzij de toekenning laten wij zien een zeer duurzaam pand te hebben gebouwd en dit tevens volgens afspraak duurzaam te beheren en exploiteren.’

Interview
Via een in BREEAM-NL Magazine verschenen interview met BREEAM-projectleider Paul Seijsener bij Strukton Worksphere komt u meer te weten over het certificeringstraject. Bekijkt u hiervoor pagina 31 en pagina 33 van het magazine.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council