Huurder profiteert van uniek zonnepanelenproject

Onlangs werd het startschot gegeven voor een uniek zonnepanelenproject in Nederland, waarbij 3.000 huurwoningen van zonnepanelen worden voorzien. Huurders profiteren van dit project, waarbij minimaal 40 tot wel 90 of zelfs 100 procent van de elektriciteitsbehoefte wordt opgewekt.

De partijen Meermaker, Ymere en de gemeente Haarlemmermeer hebben zich aan het initiatief verbonden. Wat de gemeente betreft is dit een oplossing voor alle ruim drie miljoen huurwoningen in Nederland; hier valt pas echt de winst te halen volgens het Haarlemmermeerse college.

Het projectconcept is als volgt: op een dak van een huurwoning van Ymere plaatst Meermaker acht zonnepanelen. Zonder dat de huurder of de eigenaar Ymere hoeft te investeren. De acht zonnepanelen leveren per jaar ongeveer 1675 kWh aan elektriciteit.

De huurder betaalt aan Meermaker een vaste lage vergoeding per maand. Het maandelijkse voorschotbedrag van de huurder daalt sterker dan de vergoeding aan meermaker, waarduur de huurder per direct een lagere energierekening heeft.

Doel
Ymere heeft in Haarlemmermeer ongeveer 4.000 eengezinswoningen, met een geschikt dak voor zonnepanelen. Deze bewoners zullen komende twee jaar stapsgewijs een vergelijkbare aanbieding krijgen.

Andrea van de Graaf, directeur Meermaker, vertelt over het doel om 3.000 huurwoningen van zonnestroom te voorzien: “Dat zijn 24.000 zonnepanelen en ruim vijf miljoen kWh lokaal opgewekte schone stroom. Een flinke stap in de richting van een onafhankelijke duurzame energievoorziening in Haarlemmermeer.”

Unieke oplossing
John Nederstigt, wethouder duurzaamheid, noemt het project een unieke oplossing voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving in Nederland: “Haarlemmermeer is echt een koploper in Nederland op het gebied van duurzaamheid, want we hebben niet alleen plannen, maar voeren die ook uit. Op dit moment lopen meer dan honderd projecten om de gehele samenleving en economie te verduurzamen.”

Snelle verduurzaming
Nederstigt vertelt over het partnership van de gemeente met lokale partners. “Omdat het loont voor iedereen én omdat duurzame innovaties een nieuwe economische pijler is.” Jeroen Nobel, wethouder Wonen en ambassadeur duurzaam gebouwde omgeving van het ministerie van I&M, voegt toe: “Dit is een uniek voorbeeld voor andere gemeenten van samenwerking tussen overheid en marktpartijen om snel de gebouwde omgeving te verduurzamen. Er zijn veel plannen in Nederland, maar hier zit men al in de uitvoering.”

Deel dit artikel

permalink