Onafhankelijk platform helpt scholen bij gebouwonderhoud

Scholen krijgen voor het eerst in de onderwijshistorie volledig inzicht in de staat van hun gebouw of gebouwen. Het nieuwe digitale ScholenDossier geeft schoolbesturen het benodigde inzicht om het buitenonderhoud verantwoord en gefundeerd te plannen en uit te voeren.

Het ScholenDossier, een onafhankelijk platform, werd in januari gelanceerd tijdens de vakbeurs Facilitair in de Brabanthallen in Den Bosch. Vanaf 1 januari 2015 worden schoolbesturen zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de buitenschil van hun schoolgebouwen.

Gerard Lokhorst van Stichting Duurzame Scholen, een van de initiatiefnemers, legt het belang van het platform uit: “Deze zogenaamde doordecentralisatie is voor sommige besturen geen probleem, maar voor anderen juist een bijna onneembare horde. Veel scholen hebben onvoldoende kennis en competenties in huis om het dagelijkse onderhoud te organiseren en om een goede meerjaren-onderhoudsplanning of exploitatieplanning op te stellen en bij te houden.”

Nulmeting
Om deze scholen te helpen, sloegen vijftien bedrijven de handen ineen om dit landelijke scholenprobleem op een eenvoudige manier op te lossen. Onder de paraplu van de coöperatie Digitaal Gebouw Dossier bedachten zij een ‘open’ applicatie: het ScholenDossier. “Hiermee kunnen scholen een nulmeting (laten) doen, laagdrempelig, volledig en zonder investeringen vooraf. Gewoon beginnen en hulp inroepen als dat nodig is. Het is een basisdossier waarin alle relevante data op één plek worden bewaard en bijgehouden. Altijd direct inzichtelijk voor alle betrokkenen. Niet alleen ideaal voor de schoolbesturen, ook voor de toeleveranciers,” licht Lokhorst toe.

Appels met appels vergelijken
Het ScholenDossier geeft helder overzicht van alle relevante indicatoren rondom het gebouwbezit van een schoolbestuur. Recent is dit idee op het congres van Stichting Duurzame Scholen in conceptvorm gepresenteerd en door ‘onderwijsland’ al positief ontvangen.

Lokhorst: “Het ScholenDossier geeft GRIP en is een uitstekend uitgangspunt voor verdere stappen. Of dat nu het opstellen en uitvoeren van een MJOP is of het inzetten van verduurzaming binnen het bezit. Hiermee kunnen scholen in heel Nederland eindelijk echt appels met appels vergelijken en volledige controle hebben over hun gebouwbeheer.”

Deel dit artikel

permalink