Rotterdammers willen energieneutraal Blijdorp

Rotterdammers ondernemen actie om de wijk Blijdorp energieneutraal te maken. Ze gaan zelf lokaal groene energie opwekken, waarbij op dit moment de focus op een eerste pilotproject ligt: de verduurzaming van het woningcomplex Van Maanenblok.

BLIJstroom, een door de bewoners opgerichte vereniging, zet zich in om het Van Maanenblok te verduurzamen. Stichting KIEN zal de bewoners helpen en brengt zoveel mogelijk van het eigen netwerk en kennis in. Deze kennis is onder andere opgedaan bij pilots van andere gemeenten.

Het onderzoek van een student aan de Technische Universiteit van Eindhoven zal de eerste stap zijn richting energieneutraal. Het onderzoek is recentelijk gestart, waarbij de huidige energiehuishouding in kaart wordt gebracht.

0-energieomgeving
Aan de hand hiervan zal de student bekijken welke mogelijkheden er bestaan om energie op te wekken, te besparen en hoe de bewoners en bedrijven van het blok een 0-energieomgeving kunnen bereiken. Naar verwachting wordt dit onderzoek vóór de zomer afgerond.

Praktijk
Aan de hand van de bevindingen van het onderzoek zullen de leden van de BLIJstroom de passende energiebesparende en opwekkende maatregelen in de praktijk gaan brengen.

Deel dit artikel

permalink