Programmabureau warmte- en koudenetten Noord-Holland

Een programmabureau warmte- en koudenetten Noord-Holland moet de samenwerking bevorderen tussen publieke en private stakeholders. Daarnaast is de doelstelling om de meest optimale businessmodellen te vinden, om in de toekomst tot een duurzame energievoorziening van de regio te komen.

In de afgelopen periode is het onderwerp warmtenetten zowel bij de provincie als ook bij de Amsterdam Economic Board en de MRA op de agenda gezet. Dit vanuit het perspectief dat er veel initiatieven zijn in de regio en er duidelijke kansen liggen.

Optimale businessmodellen
Doelstelling van deze agendering is de samenwerking te bevorderen tussen publieke en private stakeholders en de meest optimale businessmodellen te vinden om in de toekomst tot een duurzame energievoorziening van de regio te komen. Er zijn verschillende onderzoeken en initiatieven voorhanden: het Zaans open en slim energienet, vanuit de tuinbouw Aalsmeer, Haarlemmermeer, de impuls Duurzaamheid en de provincie Noord-Holland. Al deze onderzoeken wijzen op de potentie en urgentie van de aanpak van het warmtenet.

Visie op regionale ontwikkeling
In opdracht van provincie Noord-Holland en in samenwerking met de Amsterdam Economic Board, de MRA en de gemeenten Zaanstad, Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam heeft het Servicepunt Duurzame Energie een visie op de regionale ontwikkeling van warmtenetten ontwikkeld: Warmtevisie Metropoolregio Amsterdam.

Deze visie bevat de randvoorwaarden en de ontwikkeling van concrete projecten op het gebied van opwekking, distributie en levering van duurzame warmte in de MRA. Natuurlijk is de doelstelling om deze visie om te zetten naar een programmabureau dat de visie kan uitwerken en implementeren, waarvoor een kwartiermaker is aangesteld.

Activiteiten
Onder de activiteiten van het nog op te richten programmabureau vallen de totstandkoming van warmteprojecten en het in consortiumverband uitwerken van een innovatief business model, dat aansluit bij de behoefte in de markt. Er komt meer focus op samenwerking om zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Centraal staan kostenbeheersing, flexibiliteit voor eindafnemers en verduurzaming.

Bundelen projecten
Daarnaast wordt de individuele financierbaarheid van projecten vergroot, via het bundelen van projecten. Hiervoor is publiek private samenwerking een voorwaarde. Ten slotte behoren tot de actiepunten het ontwikkelen van warmteplannen voor gemeenten en de actualisatie van de kenniskaart warmtepotentieel Noord-Holland.

Deel dit artikel

permalink