‘Inzet klimatiseringsconcept mogelijk bij monumentale kerk’

De monumentale Nieuwe Kerk te Delft kan voorzien worden van het geavanceerde klimatiseringsconcept Baopt. Dit is een innovatief systeem waarbij ruimtes gecontroleerd op lichte overdruk worden gebracht, wat voor een zeer snelle ruimtemenging zorgt.

Uit een uitgevoerde overdrukmeting door DWA blijkt dat het mogelijk is om het concept toe te passen. Voor bepaling van de toepasbaarheid van het Baopt-principe is inzicht in de lekdichtheid van het gebouw cruciaal. Om een goed beeld te krijgen van de lekdichtheid is door DWA een overdrukmeting uitgevoerd. De meting is uitgevoerd met behulp van negen blowerdoorsets met een totale capaciteit van circa 130.000 m³/h.

Het Baopt-systeem laat ruimtes gecontroleerd op lichte overdruk brengen, wat voor een zeer snelle ruimtemenging zorgt. Dit heeft als gevolg dat de temperatuurgradiënt in de ruimte nihil is. Daarnaast ontstaan er bij oppervlakten laagjes stilstaande lucht die een isolerend effect hebben, oftewel grensisolatie.

Luchtstroming
Het principe werkt als een luchtverwarmingssysteem zonder gerichte luchtstroming. De regeling per ruimte vindt plaats op basis van druk, temperatuur en CO2. Dit principe biedt praktisch ook kansen voor monumenten omdat de impact van de Baopt-installatie geringer is dan bij andere verwarmingsconcepten.

Tijdens de test is door middel van de opgestelde blowerdoorventilatoren lucht toegevoerd aan de kerkzaal, waardoor overdruk ontstaat. Vervolgens is op verschillende niveaus in overdruk de toegevoerde luchtvolumestroom gemeten. Op basis van deze meetwaarden kon de druk/volumestroom karakteristiek van de Nieuwe Kerk worden bepaald. Uit de metingen blijkt dat het Baopt-principe toegepast kan worden. Of het daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden, wordt nog nader onderzocht.

Op dit moment wordt de kerk gerestaureerd, waarbij het vervangen van de huidige verwarmingsinstallatie deel uitmaakt van de plannen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA