‘Meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland’

Een instituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van energie, de Energy Academy Europe, belooft het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland te worden. Het gebouw wordt zero-emission en laat ondernemers, studenten en onderzoekers samenwerken om de internationale energievoorziening te verduurzamen.

De nieuwbouw is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en komt op de Zernikecampus in Groningen te staan. Het ambitieniveau is een BREEAM-NL Outstanding beoordeling voor ontwerp én oplevering.

Flexibel
Het gebouw wordt een driedimensionaal energieplein dat grofweg bestaat uit twee bouwdelen. Hierbij is de noordzijde flexibel in te richten voor onderzoeksruimtes, laboratoria en kantoren. De zuidkant is ruimtelijk opengebroken en brengt het onderwijs en de verschillende energie-instituten dichter bij elkaar. Daartussenin bevindt zich het atrium, waar alle kenniswerelden elkaar ontmoeten.

Binnen de ambities op duurzaamheidsniveau wordt optimaal gebruikgemaakt van de vier natuurelementen: aarde, water, lucht en zonlicht. Hierbij dient de aarde als WKO voor koeling of juist opwarming van lucht en water. Regenwater wordt opgevangen en via een vijver als grijswater weer hergebruikt. De luchtventilatie is natuurlijk: de wintertuin biedt de ventilatie voor de zuidgevel, een ondergronds labyrint ventileert de noordgevel.

Gebouwschil
Daarnaast wordt de buitenschil ingezet voor de opvang van zonne-energie: zonnepanelen op het schuin oplopende dak worden in een driedimensionaal raster geplaatst, waardoor er alle ruimte is voor maximale daglichttoetreding. Hiermee kan het gebruik van kunstlicht worden gereduceerd.  De architect is Ir. Aldo Vos, Ir. Sander Veenstra, Ing. Steven Schulze, pvb architecten. Het gaat om een 10.000 vierkante meter BVO.

Deel dit artikel

permalink