Nieuwe technologie dunnere lichtgewicht zonnecel

Een nieuwe technologie wijkt af van reguliere zonnecellen met glazen platen en dunne plakken silicium. Deze dunnere, lichtgewicht en flexibele cellen kunnen op dakbanen of in een oprolbare parasol zonne-energie opwekken.

Bijzonder aan de zonnecellen die door HyET Solar in de markt worden gezet is de dunne actieve laag, van 8 micrometer. De zonnecel is, inclusief beschermfolie, 0,5 millimeter en heeft een licht gewicht van 600 gram per vierkante meter.

Pieter Veltman, directeur van HyET Solar, vertelt over de technologie: “De folie is zeer licht, een vierkante meter weegt slechts 600 gram. Zo is het toepasbaar op grote dakoppervlakken die niet sterk genoeg zijn om de zware, conventionele zonnecellen te dragen.”

Oprolbaar
Daarnaast is het opmerkelijk dat het materiaal oprolbaar is. Veltman: “Dat maakt het niet alleen interessant om direct op een bitumendak te verwerken, je kunt ook denken aan het gebruik ervan in parasols of rolgordijnen. Ook zijn we in gesprek met de bouwers van grote werken zoals geluidswallen. De energie die dan wordt opgewekt kan dan direct gebruikt worden voor wegverlichting.”

De technologie werd ontwikkeld door de TU Delft, TU Eindhoven en HyET. De universiteiten kregen subsidie uit het budget van de EnergieOnderzoekSubsidie, een innovatieprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat liep tot 2011. Op dit moment wordt als obstakel de kostprijs genoemd; door de kleine productieschaal is deze nog te hoog en is er te weinig materiaal beschikbaar voor grotere projecten.

Veltman: "Daarom wil ik binnen afzienbare tijd de fabriek uitbreiden om op jaarbasis 10 hectare aan folie te produceren om zo een grotere uitrol te forceren. Om dat mogelijk te maken, zijn we nu hard op zoek naar financiering."

Foto: Reguliere zonnepanelen

Deel dit artikel

permalink