Open BIM-constructie voor renovatieproject Rotterdam

Voor het project Margrietflat te Rotterdam is zowel een bouwkundig als een installatietechnisch model in 3D gemodelleerd. Daarbij wordt samengewerkt met diverse onderaannemers in een ‘Open BIM’ constructie.

Breijer, verantwoordelijk voor de modellering, heeft de hoofdconstructie en de woningindelingen van het complex in 3D opgezet. Diverse bouwkundige onderdelen zijn door onderaannemers in 3D aangeleverd, zoals de nieuwe prefab constructie elementen en de nieuw aan te brengen buitenkozijnen. Vervolgens zijn deze onderdelen op de juiste positie in het coördinatiemodel geplaatst.

Op installatietechnisch gebied modelleert Breijer zelf de ventilatietechniek. Deze onderdelen zijn gecoördineerd met de nieuwe binnen riolering, die ook weer is aangeleverd door een externe partij.

Open BIM
In een ‘Open BIM’ constructie wordt gebruik gemaakt van verschillende 3D modulatie software tussen de onderlinge partijen. Aangeleverde 3D modellen zijn onder andere afkomstig uit Tekla Struktures en FABWindow. Intern modelleert Breijer met Revit, waarin de aangeleverde informatie wordt gecontroleerd door middel van een zogenaamde ‘clash controle’.

Clash controle
Uit de ‘clash controle’ zijn een aantal bouwkundige details gekomen, die nadere aandacht nodig hadden. Deze zijn met de werkvoorbereiding en uitvoering gecommuniceerd om zo tijdens de montage een goed passend eindproduct te realiseren.

In de volgende fase gaat Breijer op vergelijkbare wijze de installatie onderdelen coördineren en optimaliseren.

Afbeelding: algemeen beeldmateriaal BIM

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Breijer Bouw en Installatie

Meer nieuws uit Rotterdam, Zuid-Holland