Blaasmiddel met aardopwarmingspotentieel gelijk aan koolstofdioxide

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) bevestigt dat het nieuwe blaasmiddel Solstice Liquid Blowing Agent een aardopwarmingspotentieel van 1 heeft. Dit is gelijk aan dat van koolstofdioxide.

Het IPCC is de internationale organisatie die wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot klimaatverandering beoordeelt. Beoordelingen van deze organisatie worden door regeringen wereldwijd breed geaccepteerd en vormen de basis van het beleid dat deze regeringen op het gebied van klimaat ontwikkelen. In het onderzoek werd geconcludeerd dat Solstice LBA een GWP van 1 heeft. CO2 wordt gebruikt als de baseline voor het berekenen van de GWP. Het heeft ook een GWP van 1.

Blaasmiddelen maken het uitzetten van isolatie door middel van schuim met een gesloten celstructuur mogelijk en zijn verantwoordelijk voor de meerderheid van de uitstekende isolerende eigenschappen van het schuim. Ze worden onder andere gebruikt door ontwikkelaars van spuitschuimisolatie en fabrikanten van isolerende panelen.

Sanjeev Rastogi, global business director van Honeywell Fluorine Products, noemt Solstice LBA een uitstekende keuze voor fabrikanten die de isolerende en milieu-eigenschappen van hun producten willen verbeteren. Het blaasmiddel biedt volgens hem uitstekende prestaties op het gebied van warmte-isolatie en wint snel aan populariteit bij fabrikanten van apparatuur en schuimproducten.

Onderzoeksresultaten
Het IPCC heeft de conclusies aanvaard die werden getrokken in een onafhankelijk, intercollegiaal getoetst artikel, dat vorig jaar werd gepubliceerd in deel 51 van Reviews of Geophysics. Het onderzoek werd verricht door verschillende toonaangevende scheikundigen en milieuwetenschappers uit Europa en de Verenigde Staten. Bij dat onderzoek werden voor het eerst de GWP's van op fluorkoolwaterstoffen gebaseerde moleculen berekend met gebruikmaking van alle atmosferische gegevens, waarbij rekening werd gehouden met lokale atmosferische patronen.

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Honeywell Building Solutions