Design Build & Maintain-opgave voor Airey-flats Eindhoven

Middels een samenwerkingsovereenkomst is het startschot gegeven voor vervangende nieuwbouwwerkzaamheden van de Airey-flats aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven. Dit betreft een Design, Build & Maintain opgave voor ‘Groene Huurders’ met een duurzame woon- en leefambitie.

Het contract voor 56 appartementen, 12 zorgappartementen en 14 rijwoningen werd ondertekend door Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl en Heijmans. Certificeringsvorm BREEAM-NL Sloop en Demontage wordt aangehouden bij de realisatie.

In de geïntegreerde contractvorm zijn ontwerp, uitvoering, exploitatie en onderhoud optimaal op elkaar afgestemd. Jeroen de Bekker, directeur Heijmans Woningbouw: “Dat Woonbedrijf het lef heeft getoond om een Design, Build & Maintenance opgave te starten, is verheugend neiuws. We gaan voor 17 jaar een relatie met elkaar aan. Dat is zowel voor de corporatie als voor ons een inspirerende zoektocht. De inzet: samen duurzaam leven voor een groep ‘groene huurders’.”

De sloop van de portiek- en rijwoningen aan de Karel de Grotelaan wordt volledig uitgevoerd volgens de definitieve duurzaamheidsrichtlijnen van BREEAM. Het belangrijkste deel daarvan bestaat uit hout, ijzerwerk, CV-leidingen en gebroken puin. Het hout komt straks o.a. terug in het meubilair in de buitenruimte en de plantenbakken.

De Airey-wijk is uitgeroepen tot groene proeftuin om duurzame producten en technieken toe te passen door Woonbedrijf. De wensen en isen van de ‘Groene Huurders’ vormen een belangrijk uitgangspunt in het ontwikkel- en ontwerpproces. Deze groep wordt intensief begeleid in het ontwerpproces en hun keuzes voor duurzame producten.

Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf: "Het meest duurzame aan dit project is de manier waarop we samen met de toekomstige huurders de nieuwbouw ontwikkelen. Naast deze klantgestuurde manier van samenwerken gaan we bij dit project ook innovatieve technieken toepassen om energie te besparen. We testen straks tenminste twee systemen die duurzame energie leveren. Dit contract met Heijmans is ook duurzaam want tot 15 jaar na de bouw verzorgt Heijmans het onderhoud aan de woningen. Zodat het gebouw in topvorm blijft en onze huurders er prettig kunnen wonen.”

Voortgang
Op 11 februari is gestart met de machinale sloop van het casco van de rijwoningen. Vanaf maandag 24 februari worden de portiekwoningen gesloopt. Het aangetroffen materiaalhoudend asbest wordt verwijderd door een gecertificeerd bedrijf dat vanzelfsprekend alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

Verwijdering asbest
Het asbest wordt in een afgeschermde omgeving verwijderd, zodat er buiten de gebouwen geen asbest terecht komt. De sloopwerkzaamheden zijn eind maart gereed. De start van de nieuwbouw staat gepland op begin 2015. Woonbedrijf en Heijmans verwachten het nieuwbouwplan eind 2015 op te leveren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant