Internationale samenwerking India en Nederland voor duurzame energie

Een samenwerkingsovereenkomst moet de uitwisseling van technische en institutionele kennis over duurzame energie tussen India en Nederland sterk vereenvoudigen. De samenwerking richt zich voornamelijk op wind- en zonne-energie, biomassa, energie uit afval en smart grids.

De wisselwerking is hierbij dat kennis afkomstig uit Nederland door India gebruikt kan worden om doelstellingen te realiseren, terwijl de Indiase kennis om hightech oplossingen om te zetten in kosteneffectieve producten Nederlandse bedrijven kan helpen hun markt te vergroten.

Ambitieuze doelen
Fons Stoelinga, ambassadeur van India, Nepal en Bhutan, reageert enthousiast op de uitbreiding van de samenwerking. Hij meent dat zowel India als Nederland ambitieuze doelen hebben voor duurzame energie: “Beide landen staan voor dezelfde uitdagingen bij het realiseren van schone energie-opties in dichtbevolkte gebieden. Deze Memorandum of Understanding stimuleert de samenwerking tussen overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven in beide landen.”

Actief in India
Er zijn een aantal bedrijven uit Nederland actief in India op het gebied van duurzame energie. DDSM is hiervan een voorbeeld: de organisatie ontwikkelt een 1MW zonne-energiecentrale Een aantal Nederlandse bedrijven is al actief in India op het gebied van duurzame energie. Zo ontwikkelt DSM een 1MW zonne-energiecentrale op haar plastics productie-eenheid. PricewaterhouseCoopers adviseert Indiase overheden, toezichthouders en financiële instellingen bij het maken van beleid en regelgeving voor duurzame energie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)