Leeuwarden zet in op grootschalige energiebesparing

De wijk Bilgaard in Leeuwarden won een prijsvraag om tot een vernieuwende aanpak van wijkverbetering te komen, met een lager energiegebruik en een verbeterde leefbaarheid als gevolg.

Om tot deze verbeteringen te komen stelde corporatie Woon-Friesland een aantal prestatie-eisen op, zoals een eis van 45% energiebesparing waar de woningen aan moeten voldoen. Daarnaast wilde de corporatie minimaal energielabel B-woningen en werd als eis gesteld dat de leefbaarheid van oranje naar groen zou gaan.

Rol van bewoners
De nieuwe wijkbenadering ontstond vanuit een duurzaamheidsgedachte. Bilgaard is een wijk met goedkope woningen en relatief lage inkomens. Bewoners worden onder andere betrokken bij het groenonderhoud, met als doel meer sociale cohesie.

De combinatie van sociale aspecten en een verdienmodel maakt dit tot een uniek initiatief. Het rendement van de aangelegde biomassa-installatie komt direct ten goede aan de wijk. Bewoners krijgen bovendien de mogelijkheid om eigen ideeën te ontwikkelen en de wijk te versterken.  

In het kader van kennis- en leertraject Blok voor Blok wordt met veel interesse gekeken naar de stedelijke vernieuwing in Leeuwarden, zo meldt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer informatie over het initiatief is te lezen op de website van RVO.

Foto bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Meer nieuws uit Leeuwarden, Friesland