Verslag Duurzaam Gebouwd op Locatie: Logistiek Vastgoed

In groten getale is de tweede Duurzaam Gebouwd op Locatie-bijeenkomst  van 2014 bezocht, met als centraal thema 'Logistiek Vastgoed'. Bezoekers genoten van twee inspirerende praktijkcasussen over succesvolle logistiek vastgoedprojecten, beide ingrijpend verduurzaamd met BREEAM-NL ambities.

Na een officieel startschot van Wietse Walinga, directeur Duurzaam Gebouwd, beet Peter van Meerwijk het spits af. Als projectleider namens DENC is hij nauw betrokken bij de realisatie van het logistiek servicecentrum Hessenpoort in Zwolle, vanaf de vertaling van de opdrachtgevervisie naar het ontwerp tot aan de concrete uitvoering.

Praktijkcasus 1: Wehkamp.nl te Zwolle

Foto: ontwerp DENC Tilburg

In het auditorium van Kingspan Geïsoleerde Panelen vertelde van Meerwijk over de bijzonderheden van het project, zoals de tijdsplanning. Het ontwerp kreeg in juli 2013 vorm, terwijl de bouw startte in november 2013. De vertaling van het ontwerp naar het beoogde gebouw moest relatief snel plaatsvinden.

Contractvorm
Het distributiecentrum, met een nieuwbouwinvestering van meer dan honderd miljoen euro, wordt door Wehkamp.nl in samenwerking met logistiek vastgoedontwikkelaar WDP Nederland, bouwer Hercuton en andere aannemers en adviseur installaties Encon ontwikkeld. Het afwijkende concept en contract is volgens van Meerwijk interessant om nader op in te zoomen.

Men is gekomen tot deze contractvorm vanwege de voorgenoemde snelheid waarmee het project gerealiseerd moet worden, vertelt hij. “Het vraagt flexibiliteit in de ontwikkeling van de gebouw om het logistieke concept te kunnen vormen. De contractuele afspraak is gebaseerd op een huurcontract van 15 jaar. Hierbij hoort een gezamenlijke inkoop en daarnaast de gezamenlijke vaststelling van het programma van eisen”, aldus van Meerwijk.

BREEAM-certificering
Last but not least: de ‘Very Good’ BREEAM-certificering die het centrum beoogt te behalen. Er worden verschillende duurzame en energievriendelijke maatregelen toegepast, waarbij: energiezuinige verlichting, een WKO-installatie en hoge kwaliteit van de gebouwschil worden genoemd. Als van Meerwijk wordt gevraagd naar wanneer de certificeringsvorm in beeld kwam: “WDP vond het zeer belangrijk dat het pand BREEAM wordt gecertificeerd. Bij de allereerste gesprekken werd dit dan ook geopperd aan Wehkamp.nl.”

Praktijkcasus 2: Vossenberg West II te Tilburg

Ook bij de tweede praktijkcasus, Vossenberg West II in Tilburg, komen BREEAM-NL ambities naar voren. Jos Klanderman en Edwin Clout, respectievelijk managing director en projectmanager Dok Vast BV, vertellen over de duurzaamheidsingrepen die tot een BREEAM-score van 87,13 % leidden voor het ontwerpcertificaat. De verwachting is dat men hoger eindigt met het oplevercertificaat.

Het bedrijfspand voor DB Schenker werd afgelopen december opgeleverd, na een korte bouwtijd van 21,5 weken. De eerste 20.000 vierkante meter warehouse zijn al na vijftien weken in gebruik genomen door de huurder.

Snel én duurzaam bouwen
Klanderman noemt twee leidraden door het project: snelheid en duurzaamheidsambities. Om de strakke deadline te halen werkten alle schakels in de keten op basis van deze twee ambitieniveaus om tot de geplande realisatie te komen.

Clout noemt onder andere het standaardiseren van processen en pull planning voor de start van de bouw; alle ondernemers dragen bij deze manier bij aan de planning. Hierdoor voelt iedereen zich verantwoordelijk voor de bouw en de planning. LEAN bouwen en processtandaardisering zijn volgens hem voorwaarden om de realisatie binnen de tijd haalbaar te maken.

Klanderman vertelt over verlichting als hoge kostenpost voor distributiecentra en staat stil bij de duurzaamheidsmaatregelen die zijn getroffen op dit gebied: voor het Vossenberg West II koos men voor LED-verlichting, voorzien van aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling. De kantoren zijn voorzien van een VAV-systeem met inductie-units en de bedrijfshal wordt verwarmd met watergevoede stralingspanelen, indirect gestookt. Daarnaast koos men ervoor om een hoge Rc-waarde te realiseren in wanden, vloer en dak.

Reductie en opbrengst
Ten slotte vertelt het tweetal over wat deze maatregelen opleveren voor de klant. Wat betreft gas wordt 60 procent reductie behaald. De klapper wordt behaald in elektra, mede vanwege de led-verlichting: 65 procent reductie. Inclusief water betekent dit per vierkante meter een besparing op van ongeveer twee euro. De presentatie wordt afgesloten met een statement van Klanderman: “LEAN en BREEAM zijn een prachtige mix om integraal het bouwproces in te gaan”.

Meer informatie over het duurzame distributiecentrum Vossenberg West II in Tilburg is te lezen in een eerder gepubliceerd artikel. Daarnaast is de Case Study te bekijken. Voor informatie over wehkamp.nl bekijkt u een eerder geschreven stuk.

Wenst u een volgende bijeenkomst van Duurzaam Gebouwd op Locatie te bezoeken? Schrijf u dan zo snel mogelijk in voor een van onze volgende bijeenkomsten. Deelname is gratis.

Deel dit artikel

permalink