'Perfect moment voor gemeentelijke duw in energiebesparing'

Gemeenten moeten burgers die actief en betrokken zijn bij verduurzaming een zet geven in de goede richting. De timing is daar op dit moment perfect voor, meldt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Hij roept de lokale overheid dan ook op om ‘de schouders eronder te zetten, samen met lokale ondernemers en woningeigenaren’.

Volgens hem kunnen hele wijken energiezuinig worden en levert dit duizenden banen op: “Het gaat hier om kiezers die écht werk willen maken van duurzaamheid in en om het huis. De timing is perfect.” Dat komt omdat het voor gemeenten nog nooit zo makkelijk was om inwoners te stimuleren in energiebesparing, zo denkt Verhagen.

“Juist dit jaar is het btw-tarief op woningverbetering nog laag. Ook is er nu een ‘zachte’ lening voor energiebesparing”, vertelt hij. Daarnaast komt het indicatieve woninglabel eraan en kunnen huiseigenaren uitkijken naar interessante  aanbiedingen met een energieprestatiegarantie door bouw- en installatiebedrijven.

Het onderwerp verduurzaming leeft onder woningbezitters, onder andere door het SER Energieakkoord. Verhagen: “Dankzij het SER Energieakkoord zijn er nu goedkope leningen. Uit een fonds van 300 miljoen euro kunnen particulieren bedragen lenen tussen de 2.500 en 25.000 euro, van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN).” Verhagen vindt het makkelijker dan ooit om goedkoop te lenen voor maatregelen die direct de energierekening verlagen.

Kansen lokaal niveau
Ten slotte denkt Verhagen dat gemeenten volop steun moeten geven aan lokale initiatieven. “Dus met informatie alle enthousiastelingen goed op weg helpen, bij het opzetten van bewonersgroepen, maar ook over financiering en verder met alle praktische tips van de VNG. De woningeigenaar kan dan zo vertrouwen op onpartijdige informatie van de gemeente. Als de gemeente haast maakt, kunnen nieuwe lokale initiatiefnemers zo een vliegende start maken.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland