Samenwerking met gemeenten voor verantwoorde recycling e-waste

Een zeer groot deel van gemeenten in Nederland kiest voor een veilige en verantwoorde oplossing om e-waste af te voeren en illegale handel te voorkomen. Meer dan 90 procent van de gemeenten sluit een samenwerkingsovereenkomst af in het kader hiervan.

De overeenkomsten worden afgesloten met Wecycle, een stichting die gemeenten een complete oplossing voor de afvoer van e-waste biedt sinds 1999. Onlangs liepen huidige overeenkomsten af, door veranderingen in de wetgeving.

“Ik ben verheugd dat zoveel gemeenten opnieuw ervoor kiezen om al hun ingezameld e-waste via Wecycle verantwoord te laten recyclen. Bij de gemeenten die geen elektrische apparaten aan ons afgeven, blijven we afgedankte spaarlampen en tl-buizen ophalen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om ook deze producten optimaal te laten recyclen", aldus Jan Vlak, directeur Wecycle.

Certificaat en kostenvergoeding
Iedere gemeente die samenwerkt met Wecycle ontvangt jaarlijks een eigen certificaat met de resultaten van de inzameling en recycling van e-waste en de vermeden CO2-uitstoot. Daarnaast ontvangt de gemeente een kostenvergoeding van € 85 per ton voor de inname, tijdelijke opslag en afgifte van e-waste. Tevens is een eenmalige kostenvergoeding van € 1000 mogelijk indien gemeenten lampen aannemen die door het MKB worden aangeboden.

Ten slotte kunnen gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst gratis meedoen aan landelijke TV-campagnes om inwoners te stimuleren meer e-waste in te leveren. Vorig jaar deden meer dan 250 gemeenten mee met inzamelacties rond Koninginnedag en Sinterklaas.

Optimale recycling
Wecycle realiseert een totaal materiaalhergebruik van 84 procent, met een nuttige toepassing die uitkomt op 96 procent. Hiermee worden ruimschoots de wettelijke recyclingdoelstellingen behaald.

Benchmark
Via een benchmark wordt inzichtelijk wat de hoeveelheid afgegeven e-waste door gemeenten aan Wecycle is, van 2010 tot en met 2012.

Meer informatie over de mogelijkheden tot participeren als gemeente is te vinden op de officiële website van Wecycle.

Bron foto: Wecycle

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Wecycle