Unieke verbinding van projecten door gestuurde boring

In het Amsterdamse Eenhoorngebied zijn twee grote woningbouwprojecten duurzaam met elkaar verbonden, met behulp van een ondergrondse gestuurde boring. Hierdoor kunnen de gebouwen binnen de projecten ‘De Heelmeesters’ en ‘De Feniks en het Baken’ vanuit dezelfde bronnen duurzaam verwarmd en gekoeld worden via een WKO.

De verbinding tussen de twee projecten werd gerealiseerd door Unica, in opdracht van Bouwinvest. Bijzonder is de gestuurde boring, in samenwerking met BAM, waarbij de verbinding over een afstand van 170 meter horizontaal is aangelegd op circa zes meter onder de grond. Voordeel hiervan is dat grootschalig graafwerk hierdoor achterwege kon blijven.

Daarnaast is de relatief grote afstand die overbrugd moest worden opmerkelijk. De kavels liggen ongeveer 200 meter van elkaar verwijderd, terwijl de maximale afstand tot een WKO-bron doorgaans korter is.  

De Heelmeesters
De Heelmeesters, een ontwikkeling en belegging van Bouwinvest, is een van de twee projecten die is aangesloten op de WKO. Het project bestaat uit twee U-vormige appartementengebouwen met twee ondergrondse parkeergarages. De Heelmeesters telt 162 vrije sector huurwoningen, 17 sociale huurwoningen en 2.600 m2 commerciële ruimte.

Unica heeft voor dit project de complete klimaat- en WKO installatie gerealiseerd, waardoor alle woningen zijn voorzien van duurzame warmwateropwekking middels warmtepompboilers, vloerverwarming, vloerkoeling en ventilatie.

De Feniks en Het Baken
De Feniks en Het Baken, tevens een ontwikkeling en belegging van Bouwinvest, betreft de renovatie van de oude Casa 400 tot 342 studentenwoningen en een horecavoorziening. Verder omvat dit project de nieuwbouw van 130 starterswoningen met een parkeergarage. Naast de verwarming en koeling van het gebouw via de WKO zorgt Unica hier ook voor de sanitaire installaties.

Toepassing overschot koeling
Bij de projecten wordt een overschot aan koeling verwacht. Die koeling kan in de toekomst gebruikt worden om omliggende panden te voorzien van koeling door deze ook aan te sluiten op de WKO, wat een extra duurzaamheidsimpuls voor het gebied kan betekenen. Naar verwachting wordt het gehele project eind 2014 opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Unica

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland