Mogelijkheden hout in de schijnwerpers bij Houtprijs 2014

Nieuwe technieken, toepassingen en de vele mogelijkheden van de grondstof hout worden in de schijnwerpers gezet bij de prijsvraag ‘Houtprijs 2014’. Architecten, ontwikkelaars en bouwkundige instellingen kunnen tot 1 mei 2014 ontwerpen en innovaties insturen.

Binnen de prijsvraag zijn twee categorieën te onderscheiden: de Houtarchitectuurprijs en de Houtinnovatieprijs. Bouwprojecten die de unieke eigenschappen van hout goed in beeld brengen kunnen meedingen, waarbij niet de grootte van het project bepalend is, maar de vormgeving en de juiste toepassing én detaillering van de hernieuwbare grondstof.

Eis is dat het project in Nederland gerealiseerd moet zijn tussen 1 maart 2012 en 1 maart 2014. Een deskundige vakjury, onder leiding van BNA directeur Fred Schoorl  zal de inzendingen beoordelen. Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de TU Eindhoven, zal het voorzitterschap op zich nemen.

De jury beoordeelt niet alleen de esthetische uitstraling, maar ook de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering. De Houtarchitectuurprijs kent vier categorieën: utiliteitsbouw, woningbouw, renovatie/restauratie en overige.

Foto2: Winnaar Houtinnovatieprijs 2012 – Parametrische Klimwand Oosterhuis Lénard (ONL)

Rond de zomer maakt de jury de genomineerde inzendingen bekend en wordt het publiek uitgenodigd te stemmen op een favoriete inzending voor de publieksprijs. De prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Houtdag die op 7 oktober 2014 plaatsvindt.

Inschrijven

De formulieren voor inschrijving en de leden van de vakjury zijn te vinden op www.centrumhout.nl en www.dehoutprijs.nl. De sluitingsdatum voor inschrijving is 1 mei 2014.

Foto boven: Winnaar Houtarchitectuurprijs 2012 – NIOO KNAW Claus en Kaan Architecten

Deel dit artikel

permalink