'Voer energielabel in dat wél werkt'

Hoewel het energielabel voor gebouwen sinds 2008 verplicht is, lappen eigenaren het massaal aan hun laars, met sancties vanuit de overheid als gevolg.

Volgens Michel Baars, bedrijfsdirecteur van Search Ingenieursbureau, moet het huidige label worden vervangen met een label dat niet alleen bepaalt wat de theoretische energieprestatie is, maar vooral wat die kan zijn en wat dat oplevert. Baars: “Er wordt nu alleen gekeken naar het fysieke gebouw en niet naar het gebruik ervan, terwijl dát juist zeer bepalend is. Overdreven gezegd: een perfect geïsoleerd gebouw presteert buitengewoon slecht als de ramen permanent openstaan.” Daarom moeten volgens hem eigenaar én gebruiker aan de bak.

Maatadvies
Beiden moeten maatadvies krijgen; de één over het gebouw, de ander over het gebruik. Baars: “Voor een aantal grote Nederlandse vastgoedbeleggers hebben we de afgelopen twee jaar op deze manier meer dan 1 miljoen vierkante meter winkel en meer dan 150.000 vierkante meter kantoor aangepakt. Als je naar de getallen kijkt zie je dat energiebesparing eigenlijk gewoon “gratis geld” is.”

Onderzoek aan 3500 gebouwen in Nederland laat zien dat jaarlijks meer dan twee miljard euro op energiekosten kan worden bespaard en dat zónder investering al tien procent op de energierekening te besparen is. Dit kan onder meer door installaties goed af te stellen en ander gedrag; eenvoudige ingrepen als betere isolatie en energiezuinige led-verlichting stellen twee op de drie winkels in staat om hun energiegebruik bijna te halveren.

Zo is gemiddeld per vierkante meter 35 euro per jaar te besparen, ofwel één miljard op de totale winkelvoorraad. Voor kantoorgebouwen is het zo’n 1 tot 1,5 miljard euro per jaar.

'Label dat wél werkt'
Hoewel de potentie voor energiebesparing duidelijk is, wordt dit resultaat niet vanzelf bereikt, volgens Baars. Hij is ervan overtuigd dat het huidige energielabel er niet voor gaat zorgen dat energiebesparing in de gebouwde omgeving substantieel zal toenemen. “Vervang dat wettelijke “moetje” door een duolabel. Dat kost niet meer dan het huidige label. Voor maximaal 1 euro per vierkante meter ligt er een volledig rapport voor huurder en verhuurder. Laat de overheid dus zo snel mogelijk het voorbeeld van de grote beleggers volgen en een energielabel invoeren dat wél werkt.”

Foto bovenaan: Michel Baars, bedrijfsdirecteur van Search Ingenieursbureau

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Search