Windgroep gaat voor totaalplan eiland Goeree-Overflakkee

Het eiland Goeree-Overflakkee moet in 2020 windenergie krijgen met een vermogen van 260 megawatt. De coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee, opgebouwd uit ontwikkelaars van windenergie, wil een gesprekspartner vormen voor onder andere gemeente en provincie om tot een totaalplan voor het eiland te komen.

De Energiecoöperatie Deltawind, energiebedrijven van Eneco en Nuon, Staatsbosbeheer en een tiental initiatieven van lokale agrariërs, wil het eilandbelang vooropstellen. Monique Sweep vertelt als directeur van aanjager Deltawind over het proces: "We hebben alle bestaande windinitiatieven op het eiland bij elkaar geroepen om te komen tot een totaalplan voor het eiland."

“Iedereen moest bereid zijn tot onafhankelijk locatieonderzoek en bijdragen aan een windfonds. Gelukkig was iedereen bijzonder positief. Hierdoor zijn we in een jaar tijd tot samenwerking en overeenkomst gekomen. Op 6 juni 2013 ondertekenden we de overeenkomst met gemeente en provincie”, aldus Sweep.

Beste plan
Voorzitter van de Windgroep Goeree-Overflakkee en een van de initiatiefnemers voor windmolens is agrariër Arjan van den Tol. Volgens hem zijn alle initiatieven op het eiland goed voor 360 MW, maar er mag slechts 180 MW bij: “De helft moet dus afvallen, afhankelijk van de uitkomsten van de milieueffectrapportage, maar dit nemen we voor lief. Als boer en ondernemer wil je geld verdienen, maar het gaat ons ook om het beste plan voor het eiland.”

'Doen'
Judith Vlot, adviseur duurzame energie bij RVO.nl: “Je ziet steeds vaker dat mensen niet alleen voor persoonlijk gewin gaan, maar ook omgeving en algemeen belang meenemen. De rijksdienst stuurde hierop aan, bracht advies uit en woonde gesprekken bij. Nu de windturbines nog.” Frans Tollenaar, wethouder van Goeree-Overflakkee over de samenwerking: “Als scoren je doel is, kom je er niet uit. Wél door te bekijken waar je elkaar vindt. Als iets geen pijn doet en de ander heeft er baat bij: doen.”

Foto: Lars Falkdalen Lindahl

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)