'Akkoord als eind kabbelend beleid'

“Als partijen het Energieakkoord willen aanscherpen, juich ik dat toe.” Ed Nijpels, voorzitter SER-Commissie Borging Energieakkoord wil dat dit akkoord een eind maakt aan het kabbelende duurzame beleid.

In Tijdschrift Milieu benadrukt hij dat zijn commissie ervoor gaat zorgen dat alle afspraken worden nagekomen. “En mocht een maatregel niet door kunnen gaan, dan kijken we naar vervangende maatregelen. Wij bewaken het complete pakket: 100 PJ besparing en 14% duurzame energie in 2020 respectievelijk 16% in 2023, 15.000 banen erbij en lastenverlichting.”

Achterstand

Hoewel dit type akkoord Nederland in Europa voorop laat lopen, kampt ons land met een geweldige achterstand. “Het akkoord is een kleine stap in de richting waar we naartoe moeten, maar een hele grote stap als je kijkt waar we vandaan komen”, vindt Nijpels. “Het gaat erom dat we nu doorpakken. Daarom is het zo belangrijk dat er geen gemier en gezeur komt over de uitvoering.”

Aanscherping akkoord

Als partijen het akkoord willen aanscherpen, juicht hij dat toe. “Het akkoord is een compromis. Een nieuw kabinet moet het bijvoorbeeld niet wagen de afspraken naar beneden toe bij te stellen, want dan wordt het oorlog. Het akkoord is niet gericht op de komende drie jaar, maar juist om zekerheid te bieden voor de langere termijn voor alle partijen die hiermee bezig zijn.”

Deel dit artikel

permalink