Aruba krijgt duurzame woonwijk

Over een jaar staat op Aruba een experimentele woonwijk van 20 huizen met de focus op duurzaam wonen. Voor deze ‘Smart Community Aruba’ zorgt een consortium, gevormd door TNO en verschillende Arubaanse partijen.

Mede februari tekende TNO hiervoor de samenwerkingsovereenkomst. Na de bouw dient deze wijk vijf jaar als kleinschalige omgeving voor het ontwikkelen, testen en demonstreren van duurzame oplossingen op Aruba, toegesneden op het Caribisch klimaat. TNO Caribbean Branch Office coördineert de onderzoeken binnen het consortium van de Smart Community Aruba en TNO levert expertise op diverse innovatiegebieden.

Het doel van dit project is kennisontwikkeling van schaalbare, technologische oplossingen en bedrijfsmodellen om deze in een later stadium op Aruba en in de regio toe te passen. De belangrijkste onderzoeksgebieden zijn energiebesparende technologieën in de woningbouw, decentrale opwek van zonne- en windenergie, integratie van duurzame energie in intelligente elektriciteitsnetwerken, elektrisch vervoer voor consumenten en waterbehandeling en -hergebruik.

Daarnaast biedt deze gemeenschap een open innovatieplatform aan lokale en internationale bedrijven en onderzoeksinstellingen die hun innovaties willen testen en zich mogelijk willen vestigen op Aruba. Dit consortium bestaat naast TNO Caribbean Branche Office uit woningbouwcorporatie FCCA, nationaalnuts moedermaatschappij Utilities Aruba, netbeheerder Elmar, energiemaatschappij Web Aruba en telecommunicatie-aanbieder Setar.

Deel dit artikel

permalink