‘Woningen moeten duurzamer en energiezuiniger’

De PvdA vindt dat bouwen goedkoper moet worden, laat Kamerlid Jacques Monasch weten. “Daarnaast moeten nieuw te bouwen woningen duurzamer en energiezuiniger worden, zodat de woonlasten omlaag gaan.”

Dit zegt Monasch tegen Nu.nl. Hij vindt dat gemeenten een sociale grondprijs moeten rekenen en de bouwleges flink moeten verlagen. “Iedereen moet betaalbaar kunnen wonen.” Met zijn plan blijven de totale woonlasten voor de sociale huursector onder € 700 per maand. “Dit wordt wat de PvdA betreft de norm bij bouwafspraken met corporaties, bij het ontwikkelen van nieuwe woonwijken en bij de renovatie van bestaande complexen.”

Sociale grondprijs

Het PvdA-Kamerlid heeft als plan dat gemeenten de grondprijs verlagen tot een ‘sociale grondprijs’, ook in populaire dorpen en wijken. Daarnaast moet de bouwleges omlaag kunnen. “Door kwaliteitseisen voor veelvoorkomende bouwwerkzaamheden in heel Nederland te standaardiseren, kan worden volstaan met een lichte controle achteraf”, vertelt Monasch. “De kosten voor een vergunning kunnen op die manier flink omlaag.”

Energieneutrale woningen

Daarnaast moeten gemeenten alleen nog energieneutrale woningen toestaan in bouwafspraken met corporaties en het ontwikkelen van nieuwe woonwijken, vindt de PvdA. “Hierdoor dalen de woonlasten van toekomstige huurders.”

Deel dit artikel

permalink